Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Klassiska sillbullar med korintsås

Dessa sillbullar är för dig som gillar husmanskost med en twist och vill ha en liten större utmaning i köket. Den härliga korintsåsen blir pricken över i:et och sillrätten blir ett spännande inslag på julbordet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Lägg sillfiléerna i kallt vatten några timmar.
  2. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör. 
  3. Mixa lök, sill, kött och potatis i matberedare eller mal i köttkvarnen med den fina skivan. Tillsätt vitpeppar, ägg och potatismjöl. Blanda väl.
  4. Strö lite ströbröd på en skärbräda. Forma i ströbrödet en 5 cm tjock rulle av smeten. Skär ca 11/2 cm tjocka skivor av rullen. Vänd skivorna i lite ströbröd. Forma till små "biffar".
  5. Stek sillbullarna vackert bruna och knapriga i smör. 
  6. Sås: Skölj korinterna. Koka dem i 2 1/2 dl vatten i ca 10 minuter. Sila från spadet men spara 1/2 dl. 
  7. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Fräs ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt 2 dl vatten, kalvfond och spadet från korinterna. Låt småkoka i ca 10 minuter. 
  8. Tillsätt sirap, ättiksprit och korinter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev soja.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd. Byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 stora, skinnfria filéer av salt sill (2 filéer motsvarar ca 300 g)
  • 1 gul lök
  • 200 g kokt eller stekt kött (t ex nöt eller kalv)
  • 200 g kokt kall potatis
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 1/2 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd
  • smör till stekning
Korintsås
  • 2 msk korinter
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 1 msk sirap
  • 1 msk ättiksprit (12%)
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan