Kalles Jul-Jansson | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Kalles Jul-Jansson

Kalles Jul-Jansson är en rejäl och suverän potatisgratäng som du kan duka fram på julbordet. Potatisstavar, ansjovisfiléer och lök varvas med grädde, kaviar och ströbröd. Krämigt och smarrigt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala löken och skär den i tunna skivor. Fräs den mjuk i 1/3 av smöret. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smord ugnssäker form, avsluta med ett lager potatis.
  4. Droppa över lite ansjovisspad. Vispa ihop grädde och kaviar och häll det över. Strö över ströbrödet och klicka över resten av smöret.
  5. Grädda mitt i ugnen tills potatisen känns mjuk och gratängen har fin färg, 45-50 minuter.

För alla

Gör glutenfri: Använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri/laktosreducerad: Använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfritt matfett och havre- eller sojabaserad gräddersättning.
Gör vegetarisk: Använd havre- eller sojabaserad grädde. Byt ut ansjovis och kaviar mot vitlöksstekt svamp.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 10 potatisar av mjölig sort
  • 1 ask ansjovisfiléer (à 125 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 liten tub kaviar (à 125 g)
  • 2 msk ströbröd
Lägg till i inköpslistan