Hemgjort smör

Att göra eget smör blir himla gott och är enkelt att göra! Passa på att smaksätta smöret med lite rivet citronskal, hackad vitlök eller hackade örter, till exempel persilja eller basilika. Bred på bröd, låt smälta över en bit kött eller bjud med bakpotatis.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2014

Gör så här
00:06:00
Näringsberäkningen är för hela satsen smör.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Energi4778 KJ / 1142 kCal
Fett121 g
Salt1 g
Kolhydrater11 g
Protein7 g
Kommentarer
8 stSmör ska väl inte ha filmjölk i sig!
Eva
Hej Eva! Vanligtvis inte men i det här receptet är det för att lite i lite syrlighet och att smöret blir lite mjukare. Hälsningar Niclas
ICA-köket
För längre hållbarhet måste smöret tvättas i kallt vatten, tills vattnet är klart. Därefter saltas smöret.
Niklas
Det blir ca 150 gr smör. Brukar bli hälften vikt färdig produkt som du har i vikt grädde. Jag gjorde precis på 800 gr. Fick 400gr smör
Eva
Kan man använda smöret när man bakar typ kakor? Istället för ”bak smör”
Emma
Hej Emma! Vi har inte provat men det bör fungera. Skriv gärna hur det gick om du provar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Man bör syra smöret givetvis
Peter
Hur många gram blir det hemmagjorda smöret
Sandra
Hej Sandra! Det bör bli knappt 300g smör. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hur är hållbarheten uppskattningsvis?
Veronica
Hej Veronica! Smöret håller säkerligen i minst en vecka i kylen, så länge du använder rena redskap vid tillagning och när du tar av smöret. Som me all hemlagad mat: titta, lukta och smaka för att avgöra hållbarheten. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Ta tillvara på kärnmjölken som blir när du gör smör. Underbart gott att göra pannkakor på!
Emelie