Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Havtornsripplad cheesecake

Cheesecake i ugn med havtorn är ljuvligt gott som efterrätt. Den havtornsripplade cheesecaken gör du av en botten av digestive och en fyllning med färskost och kvarg. Garnera härligheten med havtornsbär.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka upp socker och vatten. Tillsätt 2/3 av havtornen, spara resten till garnering. Rör ut majsstärkelse i vattnet och rör ner det i kastrullen. Låt koka ihop 2 minuter.
  3. Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Låt svalna. Ställ i kylen, rör då och då.
  4. Botten: Smält smöret. Mixa kexen till fina smulor i matberedare. Mixa ner smör, citronskal och juice.
  5. Tryck ut blandningen på bottnen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter, för 10 bitar). Jämna ut smulorna med baksidan av en sked så det blir jämntjockt.
  6. Fyllning: Vispa färskost, kvarg, socker, salt, vaniljsocker och majsstärkelse slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills allt blandats väl.
  7. Häll ca 4 1/2 dl av fyllningen (för 10 bitar) över bottnen och bred ut smeten. Ringla över drygt 1/2 dl av havtornssåsen (för 10 bitar). Upprepa ytterligare 2 gånger.
  8. Ställ in mitt i ugnen och sänk värmen till 125°C, tillaga ca 1 1/2 timme. Fyllningen kan fortfarande vara lite lös när den är färdig men stelnar när den svalnat.
  9. Ta ut kakan och låt svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, helst över natten.
  10. Ta fram 30 minuter före servering.
  11. Rårör resten av havtornen med sockret. Garnera med bären.

För alla

Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 paket frysta havtornsbär (à 225 g)
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • ca 2 msk socker till rårörda havtornen
Botten
  • 75 g smör
  • 200 g digestivekex
  • finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk färskpressad citronjuice
Fyllning
  • 600 g färskost
  • 2 1/2 dl kvarg 1%
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 4 ägg
Lägg till i inköpslistan