Hainankyckling | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hainankyckling

Hainankyckling är ett klassiskt recept från Malaysia. Kyckling med smak av ingefära och sesamolja som du serverar tillsammans med vitlöksdoftande ris med kryddat med ingefära. Till det serverar du en het chilisås och en soppa av kycklingfond.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kyckling: Skölj och torka kycklingen, gnid in den med salt. Banka vitlöken och ingefäran lätt med knivskaftet. Lägg det i kycklingen.
  2. Lägg kycklingen i en "trång" gryta/kastrull. Häll på vattnet. Koka upp och låt sedan sjuda med lock i 15-20 minuter. Stäng av värmen och låt stå kvar på plattan en stund.
  3. Ta upp kycklingen och gnid den med sesamolja. Låt svalna och skär sedan i bitar. Spara kycklingbuljongen.
  4. Ris: Banka vitlöken och ingefäran i en mortel. Hetta upp olja i en kastrull. Stek vitlöken och ingefäran. Tillsätt riset och stek under omrörning i någon minut.
  5. Tillsätt salt och kycklingbuljongen. Koka tills riset är fluffigt.
  6. Chilisås: Skölj och torka chilifrukterna. Såsen blir starkare om du låter kärnorna vara kvar. Skala ingefäran och vitlöken. Pressa juicen ur limefrukten. Kör alla ingredienser i en mixer eller matberedare tills blandningen är slät.
  7. Soppa: Låt resterande buljong från kycklingkoket sjuda i en kastrull. Smaka ev av med konc kycklingfond eller salt. Tillsätt blad av kinakål och låt sjuda tills kålen är mjuk. Strö i salladslök vid serveringen.

Tips

En klassisk rätt som kräver en riktigt färsk kyckling för att den rätta smaken ska infinna sig. I Malaysia är det vanligt att kycklingen bara får sjuda mycket kort - om något - efter uppkoket, vilket ger ett fågelkött som är nästan rosa.

Chilisåsen serveras med dippsås vid bordet. Sätt också gärna fram en skål ljus soja med några droppar sesamolja i. Skivad gurka och tomat passar väldigt bra till kycklingriset.

Ingredienser

Portioner: 4
Kyckling
  • 1 kyckling (sköljd och torkad)
  • 2 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 skivor ingefära
  • 1 1/4 l vatten
  • 1 msk sesamolja
Ris
  • 2 vitlöksklyftor (mosade i mortel)
  • 2 skivor färsk ingefära
  • 1 msk olja
  • 3 dl sköljt och avhällt ris
  • 2 tsk salt
  • 6 dl kycklingbuljong från kycklingkoket
Chilisås
  • 5 röda chilifrukter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 valnötsstor bit ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • juicen från 1 limefrukt
  • 1/2 dl kycklingbuljong
Soppa
  • buljong från kycklingkoket
  • några blad kinakål
  • ev 1 msk kycklingfond
  • 1 salladslök (tunt skuren i ringar)
Lägg till i inköpslistan