Hainankyckling
Hainankyckling är ett klassiskt recept från Malaysia. Kyckling med smak av ingefära och sesamolja som du serverar tillsammans med vitlöksdoftande ris med kryddat med ingefära. Till det serverar du en het chilisås och en soppa av kycklingfond.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2006
Ingredienser
4 portioner
Kyckling
1 kyckling (sköljd och torkad)
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 skivor ingefära
1 1/4 l vatten
1 msk sesamolja
Ris
2 vitlöksklyftor (mosade i mortel)
2 skivor färsk ingefära
1 msk olja
3 dl sköljt och avhällt ris
2 tsk salt
6 dl kycklingbuljong från kycklingkoket
Chilisås
4 - 5 röda chilifrukter
2 - 3 vitlöksklyftor
1 valnötsstor bit ingefära
1 tsk salt
1 msk socker
juicen från 1 limefrukt
1/2 dl kycklingbuljong
Soppa
buljong från kycklingkoket
några blad kinakål
ev 1 msk kycklingfond
1 salladslök (tunt skuren i ringar)
Gör så här
Tips
En klassisk rätt som kräver en riktigt färsk kyckling för att den rätta smaken ska infinna sig. I Malaysia är det vanligt att kycklingen bara får sjuda mycket kort - om något - efter uppkoket, vilket ger ett fågelkött som är nästan rosa.
Chilisåsen serveras med dippsås vid bordet. Sätt också gärna fram en skål ljus soja med några droppar sesamolja i. Skivad gurka och tomat passar väldigt bra till kycklingriset.
Chilisåsen serveras med dippsås vid bordet. Sätt också gärna fram en skål ljus soja med några droppar sesamolja i. Skivad gurka och tomat passar väldigt bra till kycklingriset.
Har du lagat receptet?
Kommentarer