Gyros
Gyros är snabbmat i Grekland. Här har vi gjort gyros på fläskkarré som blir riktigt smakrik, när den först gnids in med senap och honung och därefter kryddas med en mustig kryddblandning. Servera dina hemmagjorda gyros i pitabröd med grönsaker och naturligtvis tzatziki.
Ingredienser
4 portioner
600 g fläskkarré
Blöta ingredienser
1 msk senap
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1 msk vatten
2 msk olja
Torra kryddor
1/2 msk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 1/2 msk paprikapulver
1 tsk torkad rosmarin
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Tzatziki
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1/2 vitlöksklyfta
2 dl grekisk yoghurt
1/2 tsk citronjuice eller vinäger (gärna vitvinsvinäger)
1/2 msk olivolja
Serveringsförslag
tomater
silverlök
sallad
pitabröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi1742 KJ / 416 kCal
Fett29 g
Salt3 g
Kolhydrater9 g
Protein29 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Råkade bränna vid något i ugnen, vilket inte var så gott. Jag tog ner temperaturen i ugnen men det hände ändå. Nästa gång steker jag i stekpanna. Kommer att öka saltet och kanske justera lite på förhållandet mellan vissa kryddor, och jag saknade lökpulver säger det ska jag ha hemma nästa gång.
Robert
2024-02-17