Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter

Vad sägs om att servera asiatiska grisfötter till årets julbord? Det möra köttet från grisfötterna blandas till en mjuk terrin som får sällskap av friska toner från citrongräs och limeblad. Servera terinnen med en fräsch sallad på misomarinerade morötter och njut!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Raka grisfötterna vid behov. Spola dem i kallt vatten. Koka upp salt och vatten i en kastrull. Lägg i grisfötterna och koka i 2 minuter. Häll av vattnet och spola av grisfötterna.
  2. Koklag: Häll på vatten och soja i kastrullen och lägg ner grisfötterna. Krossa citrongräset och lägg i dem och limebladen i kastrullen. Sjud sedan under lock i ca 2 1/2 timme, skumma väl.  
  3. Lyft upp grisfötterna ur lagen och låt dem svalna något.  
  4. Plocka loss köttet från de ljumna benen och brosket och dra köttet i mindre bitar. Klä en brödform ca 25 cm lång som rymmer ca 1 1/2 liter (för 8 bufféport) med plastfilm och lägg i köttet. Sila lagen och häll den därefter över köttet så att det täcker och låt stelna i kylen. 
  5. Dressing: Blanda ingredienserna till dressingen i en bunke. 
  6. Sallad: Ansa och hyvla morötter och rättika tunt på en mandolin eller med en potatisskalare. Blanda morötter och rättikan med dressingen och låt marinera i minst 30 minuter.  
  7. Ansa och skiva salladslöken tunt och blanda den och ärtskotten med morotsalladen precis före servering. 
  8. Skär grisfötterna i ca 2 cm tjocka skivor och servera salladen till.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Fakta

Varför äter vi grisfötter vid jul?
Det var på 1800-talet som julskinkan blev vanlig hos allmänheten med den traditionella favoriten var inte självklar för bondesamhället. Istället erbjöds andra färska delar som tog vara på hela den nyslaktade grisen och grisfötter är en av delarna som fortfarande serveras på julbord runtom i landet.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
  • 8 delade grisfötter
  • 3 msk salt
  • 5 l vatten
Koklag
  • 5 l vatten
  • 3 dl japansk soja
  • 4 citrongräs
  • 10 limeblad
Dressing
  • 3 msk vit misopasta
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk neutral olja
  • 2 tsk ättika (12%)
Sallad
  • 300 g morötter
  • 200 g rättika
  • 4 salladslökar
  • 100 g ärtskott
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer