Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Fruktig gräddtårta med kokos

Sockerfri variant av en klassisk gräddtårta med sötströ i stället för socker. Kokos, exotiska frukter som mango, physalis och sharon möter upp vaniljgrädde och hallon.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitor och vatten till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sötströ under fortsatt vispning, ca 2 minuter. Tillsätt ägggulorna och vispa ytterligare ca 2 minuter.
  4. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Blanda försiktigt ihop till en smet.
  5. Bred ut smeten i formen. Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen. Kontrollera med provsticka att den är helt torr. Låt svalna helt.
  6. Fyllning: Tina hallonen. Mosa dem lätt och rör ihop med hälften av stevia strö, limeskal och limejuice.
  7. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden hårt. Vispa ner vaniljfrön, resterande stevia strö och kvarg.
  8. Skär tårtbottnen i två delar. Lägg den undre på ett fat (se Tips nedan). Bred ut 2/3 av hallonen. Lägg på en klick av vaniljgrädden och bred försiktigt ut. Fördela resten av hallonen över. Lägg på den andra tårtbottnen. Bred på resten av vaniljgrädden på ovansidan och längs kanten.
  9. Garnering: Strö kokos längs med kanten på tårtan. Tryck fast flingorna lätt med en kniv.
  10. Skär frukten i bitar. Garnera tårtan med frukt, bär och citronmeliss strax före servering.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ av smör, grädde och färskost/kvarg.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt, naturellt färskostalternativ.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Kladdfritt tårtfat: Klipp ut två halvcirklar av bakplåtspapper. Lägg dem på tårtfatet så att de täcker fatet och lite till. Gör i ordning tårtan. Dra försiktigt bort pappers bitarna när tårtan är helt färdig.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 3 ägg
  • 3 msk vatten
  • 1 1/2 dl sötströ strö
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör till formen
  • mjöl till formen
Fyllning
  • 1 paket frysta hallon (à 250 g)
  • 6 msk sötströ strö
  • finrivet skal av 1 lime
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g kvarg (1 %)
Garnering
  • 2 dl riven kokos
  • 250 g frukt och bär, t ex mango, passionsfrukt, sharonfrukt, physalis, hallon
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan