Finsk blåbärspaj

Bjud på äkta finsk blåbärspaj till kaffet! Den finska varianten av blåbärspaj är en blandning mellan paj och cheesecake där pajskalet fylls med gräddfil, socker och blåbär vilket gör pajen krämig och sötsyrlig. Servera gärna med vaniljsås eller en kula vaniljglass.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
6-8 bitar
Botten
100 g rumsvarmt smör (+ extra till formen)
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
4 dl blåbär
Till servering
vaniljsås eller vaniljglass
Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag och på 6 port.
Energi1701 KJ / 407 kCal
Fett20 g
Salt0.5 g
Kolhydrater48 g
Protein6 g
Kommentarer
Jättegod! Jag tog rågsikt istället för vetemjöl och grahamsmjöl och så hade jag i vegansk grädde och 1 tsk citronsaft i fyllningen istället för gräddfil då jag skulle ha gäster med mjölkproteinallergi. Jag var lite orolig att fyllningen inte skulle stelna men det gjorde den och det blev så gott! Hade den 30 min i ugnen. Denna ska jag definitivt laga igen.
Agnes
2024-12-29Väldigt god och saftig. Missade först rekommendationen från annan läsare, att lägga degen i kylen en stund. Men det underlättade. Svårt att arbeta ut degen annars. Sänkte värmen efter 20 min och la till 5-10 min så blev den perfekt. Den är absolut godast att äta kylskåpskall!
Marie-louise
2024-08-18Går det att använda vanligt vetemjöl eller måste det vara grahamsmjöl?
Linn
2024-08-08Hej Linn! Ja, det går bra med vanligt vetemjöl men minska något på mängden då eftersom vanligt vetemjöl suger upp vätska bättre. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-08-12