Finsk blåbärspaj

Betyg 4.2 av 5.60 personer har röstat
Receptet har 18 kommentarer
Finsk blåbärspaj

Bjud på äkta finsk blåbärspaj till kaffet! Den finska varianten av blåbärspaj är en blandning mellan paj och cheesecake där pajskalet fylls med gräddfil, socker och blåbär vilket gör pajen krämig och sötsyrlig. Servera gärna med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Finsk blåbärspaj

Ingredienser

6-8 bitar

Botten

100 g rumsvarmt smör (+ extra till formen)
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning

1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
4 dl blåbär

Till servering

vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här

00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

18 st
  • Jättegod! Jag tog rågsikt istället för vetemjöl och grahamsmjöl och så hade jag i vegansk grädde och 1 tsk citronsaft i fyllningen istället för gräddfil då jag skulle ha gäster med mjölkproteinallergi. Jag var lite orolig att fyllningen inte skulle stelna men det gjorde den och det blev så gott! Hade den 30 min i ugnen. Denna ska jag definitivt laga igen.

    Agnes

  • Väldigt god och saftig. Missade först rekommendationen från annan läsare, att lägga degen i kylen en stund. Men det underlättade. Svårt att arbeta ut degen annars. Sänkte värmen efter 20 min och la till 5-10 min så blev den perfekt. Den är absolut godast att äta kylskåpskall!

    Marie-louise

  • Går det att använda vanligt vetemjöl eller måste det vara grahamsmjöl?

    Linn

    Hej Linn! Ja, det går bra med vanligt vetemjöl men minska något på mängden då eftersom vanligt vetemjöl suger upp vätska bättre. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Det går bra att anbända kvarg som mjölkprodukt i pajen. Eller en blandning av syrliga mjölkprodukter. Jag använde creme fraiche sist.Man tager vad man haver. Blir jättegott. Om fyllningen verkar för lös kan man blanda i lite potatismjöl eller majsstärkelse. Jag älskar finska pajer. Anni

    Marjaana

  • Jag la till citronzest från 1 citron och 1 tsk vaniljsocker till degen. Använde sedan turkisk yoghurt (enda hemma) i smeten. Blev mycket god.

    Sofia

  • Lät degen vila i kylen ca 5 min , förgräddade sedan pajskalet 10 min Vart jättebra och god !

    Ann-christin

  • Skalet ska alltså inte förgräddas? Eller vila i kylen en halvtimme som i andra pajrecept?

    Klara

  • Jättegott 🤤

    Eija

  • Helt värdelöst recept! Instämmer med flera andra, efter 40 min var pajen inte alls färdig utan helt lös i mitten. Den fick stå ytterligare i 40 minuter innan den var klar!

    Lena

  • Smakade tyvärr inte blåbär,eller något annat heller. Ingen syrlig smak som flera skriver om. Om jag ger receptet en chans till blir det med bara vetemjöl,lite mer blåbär och mer socker i botten.

    Lena

Näringsvärde per bit

Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag och på 6 port.
Energi1701 KJ / 407 kCal
Fett20 g
Salt0.5 g
Kolhydrater48 g
Protein6 g

Testa liknande recept

  • Milkshake
    Betyg 2.3 av 5.23 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Blåbärsshake
    Betyg 2.3 av 5.140 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Cosmos-shake
    Betyg 2.5 av 5.22 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Blåbärsmuffins med mindre socker
    Betyg 4.6 av 5.57 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Cheesecake-galette med bär
    Betyg 4.2 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad