Färskost med örter | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Färskost med örter

Härligt god färskost med örter som bladpersilja, basilika, körvel och timjan. Färskosten är relativt lätt att tillaga och vasslan från osten kan med fördel användas till brödbaket.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ljumma filmjölken till 45-50°C under omrörning tills den vasslar sig. Låt den rinna av i ett durkslag klätt med kaffefilter ca 6 timmar. En saftställning med silduk går också utmärkt.
  2. Blanda ostmassan med kvargn och 2/3 av de finhackade örterna. Smaksätt med salt och nymalen peppar. Låt stå kallt i 6-8 timmar så att massan blir fastare.
  3. Forma till små ostar eller lägg upp i skål. Eftersom massan är lite svårhanterlig kan man använda sig av ett kakmått att packa osten i.
  4. Strö resten av örterna över och på kanten av ostarna och lyft över dem med stekspade på serveringsfatet.

Tips

Vasslen som blir över när filmjölken runnit av är utmärkt att använda till brödbak. Brödet blir saftigare och godare.

Ingredienser

Portioner: 4 dl
  • 1 l filmjölk
  • 2 1/2 dl kvarg (10%)
  • 1 1/2 dl finhackade färska örter (t ex bladpersilja, basilika, körvel och timjan)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan