Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Chilikryddad renfilé

Ett smakrikt recept på chilikryddad renfilé som du serverar med potatiskaka och härlig lingonchutney. Du använder bland annat vitlök, enbär, renfilé, potatis, ägg, Västerbottensost, fikon, chili, timjan, apelsin och lingon. Festligt och aptitligt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka vitlöken. Stöt enbären i en mortel och hacka dem grovt. Blanda vitlök och enbär med chipotlepaste och rosmarin.
  2. Putsa renfilén. Gnid in köttet med kryddblandningen.
  3. Bryn filén runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ åt sidan.
  4. Potatiskaka: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Skala och riv potatis och morot grovt. Blanda med ägg, persilja, fond, salt och peppar.
  6. Lägg allt i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port), och strö över riven ost. Ställ in i ugnen 40-45 minuter.
  7. Ställ samtidigt in köttet. Ta ut köttet när innertemperaturen är 58°C. Linda in det i smörpapper och låt vila 5-10 minuter.
  8. Skär köttet i skivor och servera med potatiskakan. Lingonchutney eller rårörda lingon är gott till. Servera gärna med någon grönsak med tuggmotstånd, t ex primörmorötter.
  9. Lingonchutney: Skala, halvera och skär rödlök i strimlor. Hacka torkade fikon. Dela, kärna ur och finhacka röd chilifrukt.
  10. Koka ihop balsamvinäger och mörkt muscovadosocker i en kastrull ca 3 minuter. Tillsätt lök, fikon, chili samt timjan, hackad persilja, rivet skal + juice av apelsin. Låt sjuda ca 5 minuter.
  11. Ta från värmen och rör i lingon och salt. Låt svalna.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 msk enbär
  • 1/2 msk chipotlepaste
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 600 g renfilé
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
Potatiskaka
  • 600 g mandelpotatis
  • 2 morötter
  • 3 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • 75 g riven Västerbottensost eller krukröksost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Lingonchutney
  • 1 rödlök
  • 200 g torkade fikon
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk hackad persilja
  • rivet skal + juice av 1 apelsin (gärna blodapelsin)
  • ca 2 dl lingon
  • 2 krm salt
Lägg till i inköpslistan