Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Baskisk tårta

Smakfull och läcker baskisk tårta. Fluffig fyllning med vaniljstång, kryddig rom och äggulor. Tårtan är fenomenalt god serverad med glass och mumsiga frukter.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, smör, rom och sötmandel i matberedaren och tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna och arbeta snabbt in dem i degen. Kyl degen i plastfilm ca 30 minuter.
  2. Fyllning: Sjud upp mjölken med vaniljstången uppskuren på längden (om man använder vaniljsocker blandas det i senare i den färdiga krämen). Ta upp stången och skrapa ut vaniljkornen ner i mjölken.
  3. Blanda mjöl, socker, äggulor och rom och vispa ner i blandningen.
  4. Sjud krämen sakta tjock under vispning. Låt kallna.
  5. Sätt ugnen på 175°C.
  6. Kavla ut 2/3 av degen och klä en liten pajform, ca 20 cm i diameter (för 1 kaka). Häll i fyllningen. Kavla resten av degen till ett lock och lägg över. Pensla locket med uppvispat ägg.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den känns klar. Serveras ljummen med glass och frukt på tallriken.
    Är också god kyld dagen efter.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • 1 dl strösocker
  • 50 g mjukt smör
  • 2 tsk rom
  • 12 malda sötmandlar (12 st motsvarar ca 3 msk)
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 ägg till pensling
Fyllning
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 vaniljstång eller vaniljsocker (1/2 vaniljstång motsvarar 1/2 tsk vaniljsocker)
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,8 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 msk rom
Till servering
  • glass
  • frukt
Lägg till i inköpslistan