Babka med saffran och choklad

Babka är en magisk god och saftig flätad bulle, här formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad – perfekt att baka till julfika eller adventsfika.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2020

Ingredienser
ca 15 bitar
Deg
1 1/2 dl mjölk (3%)
2 förp saffran (à 1/2 g)
4 msk strösocker
1/4 förp färsk jäst (à 50 g)
125 g rumsvarmt smör
2 rumsvarma ägg
6 - 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
1/2 tsk salt
Fyllning
75 g mörk choklad
150 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
vetemjöl (till utbakning)
Sockerlag
3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
Gör så här
00:10:00
00:15:00
01:00:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
16 stDetta recept har blivit en klassiker till julen sen vi såg receptet i Buffé. Otroligt gott, och väl värt baktiden!
Hanna
Kan man använda torrjäst istället för färsk?
Johan
Hej Johan! Ja, det går bra med torrjäst, läs på förpackningen för instruktioner för hur torrjäst används. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Galet gott!
Linda
Jag älskar verkligen bakverk med saffran. Fantastisk att ha med sig på fisketuren!
Sandra
Jättegod, frös in bitar och plockat fram under december och mumsat.
Linnea
David haha, ja vi har alla antikroppar nu och det var bara närmsta familjen som ändå kommer ses vid jul. Har själv haft rona två gånger och har varit långtidssjuk, kände att jag ville ta emot besök av föräldrarna och syskon på min födelsedag :)
Katherine
Vänta nu... 😎🕶🤏🏻🙂🕶🤏🏻 @Katherine Besök i Corona-tider?🤔😱
David
Magiskt recept! Jag missade att läsa den skulle jäsa en hel natt och vi skulle ta emot besök så det blev bara 3 timmars jäsning, en timme i rumstemperatur och 2 i kylen men den blev ändå så god!
Katherine
Himmelsk! Den bakar jag snart igen.
Annika
Ljuvlig på alla sätt och vis!! Kommer bli en återkommande tradition här hemma när det vankas jul. God även efter att ha varit fryst.
Maria