Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Apelsinbakad tofu med ingefära och sesambroccoli

En vegetarisk rätt till middag ikväll? Prova då denna smakrika, apelsinbakade tofu med ingefära och sesambroccoli. Tofun täcks av apelsin- och ingefärssås innan den placeras i ugnen. Servera med ris samt broccoli och vitlök stekt i sesamolja.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tofu: Skala och finriv vitlöken. Blanda med ingefära, soja, vinäger, honung, apelsinskal och apelsinjuice i en bunke. Rör om tills honungen har löst sig.
  3. Skär tofun i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnssäker form och häll över såsen. Ställ in i ugnen ca 30 minuter, tills den fått lite färg.
  4. Sesambroccoli: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skär broccoli i buketter. Fräs broccoli och vitlök i sesamolja och rapsolja i en wok eller stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt ev chili flakes under stekningen. Krydda med flingsalt och strö över sesamfröna.
  5. Servera gärna med jasminris.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 11 2010.

 

Ursula
Supertrevligt sätt att laga den lite bleka tofun. Vi bjöd vegokompisar och åsikterna runt bordet gick från »ovanligt och jättegott« till »sådär«. Andra gången förfriterade jag tofun, det ger godare konsistens. Marinaden lät jag i stället ge smak åt en grönsakswok.
BETYG: 3,9

Jonas
Efter några justeringar blev det här så gott att vi hade svårt att prata samtidigt som vi åt! Jag ökade på allt utom apelsinen i marinaden och lät tofun dra några timmar innan den bakades länge. Vilken konsistens, nästan som en riktigt mör köttbit. Ångkokt broccoli, nudlar och kokosmjölkswokade grönsaker till. Sagolikt gott!
Betyg 4,7

Helena
Det här var verkligen en dålig rätt. Tofu använder vi inte igen, den tillför ingenting. Sesamoljan tog över och förstörde broccolismaken. Med chilistekt halloumi i stället för tofu blev det bättre men inget jag gör igen.
BETYG: 2,3

Ingredienser

Portioner: 4
Apelsinbakad tofu
  • 300 g fast tofu
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
  • 1 1/2 msk flytande honung
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
Sesambroccoli
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g broccoli
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk flingsalt
  • sesamfrön
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?