Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Ananas "baked Alaska"

Baked Alaska är ett annat ord för den klassiska franska desserten glace au four. Här i en variant med smör- och romstekt ananas, italiensk maräng och rostad kokos. En spektakulär och rasande grann dessert!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bort blasten från ananasen och dela på mitten tvärsöver (ej på längden). Skär av en liten bit av varje ände så att halvorna kan stå plant, utan att göra hål i botten. Skär/gröp ut köttet så du får en skål av skalet. Skär det urgröpta köttet i mindre bitar, se till så du inte får med stocken. Ställ de urgröpta ananashalvorna i frysen.
  2. Stek ananasen i smöret ca 1 minut i en stekpanna, tillsätt rommen och låt koka in tills anansen börjar bli karamelliserad. Ta från värmen och låt svalna. Förvara i rumstemperatur.
  3. Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka tills sockerlagen är 121°C. Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt skum i en köksassistent eller med elvisp i en bunke. Tillsätt den varma sockerlagen till äggviteskummet i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängen svalnat av. Fyll i spritspåse med tyll. Lägg spritspåsen i kylen fram till servering.
  4. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C övervärme/grill. Ta ut ananasskålarna. Fyll med den stekta ananasen. Strö över lite kokos. Lägg på en kula glass. Spritsa marängen runt om så att den täcker glassen helt. Ställ in högt upp i ugnen 1–3 minuter, tills marängen är gyllene. Strö över kokos. Servera genast.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och glass.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Välj mjölkproteinfri glass, ex. havre- eller sojabaserad, alternativt sorbet.
Innehåller ägg.

Tips

Om du hellre använder en gasolbrännare för att ge marängen färg behöver ananasskålen inte frysas.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 ananaser
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl mörk rom
  • 1/2 l vaniljglass
  • 1 dl rostad riven kokos
  • 1 krm flingsalt
Italiensk maräng
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 små äggvitor
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3008 kJ / 719 kCal