Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Äggost på mammas vis

En fantastisk äggost tillagad på mammas vis. Ingredienserna får ta god tid på sig att suga upp alla smaker, vilket ger resultat i en suverän välsmakande ost. Servera gärna med björnbärssylt.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm mjölken till ca 60°C.
  2. Vispa ihop äggen och filmjölken med mjölet. Vispa ner blandningen i den varma mjölken och rör sakta tills det skär sig. Konsistensen ska bli som cottage cheese. Det är viktigt att mjölken inte kokar.
  3. Ta kastrullen från spisen, låt svalna med lock på, ca 20 minuter.
  4. Lägg en silduk i botten på ett stort durkslag, eller i en form med kanter och små hål i botten.
  5. Ös försiktigt upp ostmassan med en hålslev. Lägg först ett lager ostmassa, strö över socker. Upprepa detta tre gånger. Låt äggosten stå kallt några timmar tills all vassle runnit av.
  6. Stjälp upp äggosten och servera med björnbärssylt. Grädde är också gott till.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 l mjölk
  • 6 ägg
  • 2 dl filmjölk
  • 1/2 msk struken vetemjöl
  • 1/2 dl socker
Till servering
  • björnbärssylt
  • grädde
Lägg till i inköpslistan