Fångstzoner och kvalitetslöfte
Sedan december 2020 har NVG (Norsk vårlekande sill) fått MSC-certifieringen indragen, detta på grund av att fisket under flera års tid överstigit de rekommenderade kvoter som finns. Det här innebär att den certifierade råvaran tar slut under höst/vinter 2021-2022 och därmed kommer delar av ICAs sillsortiment från och med mitten av november levereras utan MSC-certifierad råvara. Skiftet sker succesivt under de följande månaderna.
Bedömningen idag är att bestånden för NVG-sillen är livskraftiga och därför är sillen fortfarande grönlistad enligt WWFs fiskguide, men inte MSC-certifierat. Läs mer: https://fiskguiden.wwf.se/
Fiskbranschens riksförbund jobbar för att fisket ska återfå sin MSC-certifiering. För att detta ska kunna ske behöver den långsiktiga förvaltningen och kvotfördelningen mellan kuststaterna förbättras.
Vi har några sillprodukter under ICAs egna varumärken som fortsatt kommer att vara MSC certifierade, vilket innebär att de fiskas från ett hållbart bestånd. Fisken fiskas i fiskeområdet FAO27 Nordostatlanten. Sillen är en pelagisk fisk, vilket innebär att den rör sig inom olika delfiskområden under fiskeperioden. De delfiskeområden som sillen fångas i är Nordsjön.
ICA Ansjovis görs av skarpsill (Sprattus sprattus) som fångas i Nordostatlanten. De delfiskeområden som ansjovisen fångas i är: Skagerak, Kattegatt, västra delen av engelska kanalen.