Snart är det sommar, och med sommaren kommer en fest- det största fotbollsmästerskapet med våra svenska damer som deltagare. Nu ska vi på ICA tillsammans med vår partner Svenska Fotbollförbundet, jobba ihop för att vinna den blågula fotbollssommaren, på fotbollsplanen och i butik. Svenska Fotbollförbundets initiativ Alla är olika - olika är bra stöder klubbar som aktivt arbetar med inkludering och mångfald inom fotbollsrörelsen. När du köper ICAs blågula fotbollsvaror under sommaren bidrar du till detta viktiga arbete.

Vad är Alla är olika – olika är bra? Och var kommer ICA in i bilden?

Alla är olika - olika är bra är Svenska Fotbollförbundets egna initiativ relaterat till socialt ansvar som stöder lokala klubbar som aktivt arbetar med inkludering och mångfald i svensk fotboll.

Det är Svenska Fotbollförbundets strategiskt viktigaste initiativ för en inkluderande fotboll. Alla ska känna sig välkomna oavsett nationalitet, etniskt ursprung, ålder, kön, sexuell läggning och funktionsvariation.

Sedan 2016 har finansiella bidrag fördelats till klubbar som aktivt arbetar med jämlikhet och inkludering.

När du köper ICAs blågula fotbollsvaror under sommaren bidrar du till detta viktiga arbete samtidigt som du får hem god, snabblagad mat som passar perfekt att äta till fotbollsfesten.

 

Vad innebär detta?

Jo, det innebär att ICA och ICAs alla handlare avsätter en del av fotbollsvarornas pris under vecka 22-27 då fotbollsfesten pågår. Bidraget varierar lite mellan de olika produkterna på mellan 1-5% per såld vara. Målet med kampanjen är att totalt kunna samla in 6 miljoner kronor till Alla är Olika – Olika är bra. 

Hur funkar det i praktiken?

Läs mer på allaolika.se om exempel på föreningar runt om i Sverige som jobbar för en inkluderande fotboll.

 

Hur kan min fotbollsklubb ansöka om bidrag från Alla är olika – olika är bra?

Kolla in: www.allaolika.se


Hur kan jag som kund vara med och bidra?

Genom att flytta handen i hyllan till just dessa blågula fotbollsprodukter. 

Vi har valt drygt 50 st populära produkter som är goda, men framförallt för att är snabblagade och enkelt går att äta framför TVn. I sortimentet finns pizza, hamburgare, dipsåser och snacks men även mycket grönsaker som vi hoppas kan inspirera till en hälsosammare fotbollsfest för både stora och små.

Nytt för i år är en blågul miljökasse med bild på svenska damlandslaget och texten ”När du köper denna kasse bidrar du till Svenska Fotbollförbundets arbete för demokrati, jämställdhet och integration”. 3 kronor per kasse går till projektet ”Alla är Olika – Olika är Bra”.

ICAs insamlingskasse fotbolls-VM

 

Vart gick pengarna som samlades in förra året?

Tack vare förra årets insamling hade vi möjlighet att dela ut en totalsumma på 1.5 miljoner kronor till 22 föreningar som aktivt arbetar för ett bättre fotbollssverige. Här är tre av de föreningar som fick bidrag:

 

IK Uppsala Fotboll – FSR Coach (Football Social Responsibility)

IK Uppsala Fotboll vill med deras projekt FSR Coach bidra till att skapa förändring så att fler flickor och kvinnor stannar kvar inom fotbollen längre och exempelsevis utbildas till fotbollstränare. Projektet görs i en kombinationsutbildning (FSR) som även innefattar en värdegrundsutbildning enligt Ronjamodellen.

 

Växjö DFF – Läxhjälp med fotboll

Detta projekt syftar till att ge individen direkt stöd i form av läxhjälp och annan hjälp för att ge tjejerna bättre förutsättningar att lära sig det svenska språket samt att komma in lättare i det svenska samhället. Målet är att få in så många tjejer som möjligt in i föreningslivet.

 

Barkarö SK – Flickinitiativet

Folkinitiativet är ett projekt som vill stärka tjejers lust till fotboll och på ett nytt sätt bygga broar mellan förorter inom Västerås (Barkarö och Bäckby). Folkinitiativet är tänkt att vara den katalysator som dels skall se till att få fler tjejer att våga spela fotboll och på det sättet integreras in i föreningsliv och öka förståelse mellan olika kulturer.