5 fördelar att välja svenskt
Sveriges bönder står för en stor del av maten i våra hyllor och det är ett sortiment som växer. Svensk matproduktion borgar för kvalitet och omsorg som är unik på många sätt. Det kan vi i Sverige vara stolta över.Växtodling och betande djur bidrar till ett öppet landskap med åkrar, ängar och hagar. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas.
1. Lokalt producerat
Växtodling och betande djur bidrar till ett öppet landskap med åkrar, ängar och hagar. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas.
2. Sverige har ett av världens bästa djurskydd
Svenska grisar, kor, får och lamm är uppfödda med en av världens mest omfattande djurskyddslagstiftningar. I Sverige är bönderna duktiga på att efterleva lagar och djuren mår bra. I Sverige är det dessutom lag på att kor ska få gå fritt utomhus under delar av året. Alla kycklingar med märket Svensk Fågel springer fritt i uppvärmda stallar och är garanterat fria från salmonella. Läs mer om hur ICA tar ansvar för djuren.
3. Ingen antibotika till friska djur
I Sverige får inte antibiotika ges till djur förebyggande utan enbart restriktivt på veterinärs inrådan.
4. I Sverige har vi nolltollerans mot salmonella
I Sverige har vi salmonellaprogram som lantbrukare och näring arbetat aktivt med under lång tid. Om salmonella påträffas på en svensk gård får djuren inte skickas till slakt och hela gården saneras. Detta är unikt inom EU.
5. Svenska grisar har knorren kvar
När grisar stressas av trångboddhet eller en karg miljö ökar risken för att grisarna börjar bita på varandras svansar. I Sverige har gårdarna anpassats med större boxar och mycket strö som främjar grisarnas naturliga beteende. Grisar som får mycket strö blir lugnare och gladare.
Svenska grisar, kor, får och lamm är uppfödda med en av världens mest omfattande djurskyddslagstiftningar. I Sverige är bönderna duktiga på att efterleva lagarna och djuren mår bra.