Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Få saker är så omedelbart belönande som en stor kopp varm choklad efter en dag ute i friska luften. Med några enkla grepp är det inte särskilt svårt att fixa proffschoklad på hemmaplan.

Text: Camilla Thörnqvist

– Nu har det varit fokus på kaffe och te så länge. Det är dags att ta varm choklad på allvar, säger Ellinor bestämt. 

Att fixa proffsig varm choklad hemma i sitt eget kök är ingen avancerad konst, menar Ellinor. 

 Hacka din favoritchoklad. Värm mjölk i en kastrull, dra från värmen och häll i hacket. Låt stå tills chokladen smälter. Sedan gäller det att vispa – rejält, så det nästan blir som ett gräddskum. Och så kan man pudra över malen ingefära, kanel eller kardemumma om man vill ha extra krydda, tipsar Ellinor.

Med en god choklad av hög kvalitet kommer man långt, men det går också att utgå från kakaopulver eller överbliven tryffel/ganache som man blandar med mjölk och socker. Råsocker, farinsocker eller ljust muscovadosocker ger en lite djupare sötma än vanligt strösocker. Hur mycket choklad eller kakao respektive socker som behövs är upp till dig. Prova dig fram! 

Viktigt är att inte låta mjölken koka, det ger chokladdrycken en smak som påminner om välling. Ta från värmen när mjölken börjar ryka, och passa noga – mjölk har en tendens att koka över när man vänder ryggen till…

Chokladdryck extra allt

Förutom att man kan använda olika sorters smaksatt choklad till sin varma dryck, kan man smaksätta den med olika sorters sprit, likör och annat. Mörk rom, whisky, konjak, apelsinlikör eller varför inte ett par droppar pepparmintsolja, lite riven ingefära eller att låta en bit chili dela med sig att sitt heta sting? 

När det sedan gäller att toppa sin varma choklad finns ingen hejd på vad man kan hitta på. En klick vispad grädde är nästan givet, men en näve marshmallows är annars ett hett tips. Det fluffiga godiset smälter sakta och blir efter en stund till ett sötsegt täcke, som till skillnad från grädden inte blandar sig lika lätt och ”äts upp” av drycken. En kula glass ger annars en spännande effekt genom att kallt möter varmt. 

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer