Hoppa till sidans innehåll

Pepparkakan är ju ett givet inslag till julen, både gott till fikat och snyggt som dekor i granen. Men varför heter det egentligen pepparkaka? Och att pepparkakor gör dig snäll, stämmer det verkligen?

Ska du göra egna pepparkakor? Här hittar du alla våra recept på pepparkakor och pepparkaksdeg!

Varför heter det pepparkakor?

Det är ju lite konstigt att det heter pepparkakor, fast det inte finns spår av peppar i dem. Men visste du att det var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept? Det har man kunnat spåra genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster, och kan vara därifrån de fått sitt namn. En annan trolig anledning till namnet är att det var så svårt att skilja på kryddorna, och eftersom smaken var starkt kryddad fick den namnet pepparkaka.

Blir man snäll av pepparkakor?

Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till någon gång på 1300-talet. Då det dokumenterades att nunnor bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ska ha underlättat våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen, och ansågs även ha en lugnande effekt. Till och med unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor.

Och visst stämmer det att ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma (som oftast ingår i pepparkaks-ingredienserna) är kända för att vara snälla mot magen. Men om pepparkakor kommer göra dig snäll behöver du nog testa fram själv. Så fram med pepparkakorna!

Gör egna pepparkakor

 • Pepparkaksdeg

  Pepparkaksdeg

  Här är ett recept som ger fantastiskt goda kakor med smak av kanel, ingefära och kryddnejlikor, och pepparkaksdegen är dessutom mjuk och lätt att baka ut.

  - Pepparkakor

 • Pepparkakshus

  Pepparkakshus

  Du får en mysig julkänsla när du känner den härliga doften sprida sig från pepparkaksdegen som bakas i ugnen. Med hjälp av smält socker sätter du ihop delarna till ditt egna pepparkakshus. När huset är färdigbyggt garnerar du det med kristyren.

  - Pepparkakshus

 • Kristyr

  Kristyr

  Perfekt kristyr till pepparkakor och pepparkakshus som är enkel att göra. Rör ihop äggvita, florsocker och en skvätt ättikssprit, gärna med elvisp. Spritsa kristyren i fina mönster som dekorationer på pepparkakan eller andra bakverk. För färgglad kristyr funkar en droppe karamellfärg fint!

  - Kristyr