Hoppa till sidans innehåll

Att göra havregrynsgröt i ugnen är ett enkelt knep för att få helgens frukost att kännas lite lyxigare! Här smaksätter Buffés matkreatör Sofia Nilsson den bakade gröten med äpple och kanel.

Recept och styling Sofia Nilsson Foto Lennart Weibull
Tips: Alla våra recept på gröt hittar du här!

 

Ugnsbakad gröt med äpple till ca 6 personer

 • Sätt ugnen på 200 °C. Vispa ihop 1 ägg, 5 dl havredryck och 2 msk honung. Blanda ner 4 dl havregryn, 1 tsk malen kanel, 2 krm vaniljpulver och 1 tsk salt. Riv ett äpple grovt och blanda ner.

 • Häll i en smord ugnsform 20–25 cm i diameter. Skiva ett äpple tunt, gärna på mandolin, och lägg på gröten. Strö över ½ dl blandade frön, t ex pumpakärnor och solrosfrön, och ringla över 2 msk honung.

 • Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills gröten får fin färg. Servera med mjölk eller en klick yoghurt.

Tips!

 • Istället för havredryck kan du använda mjölk eller valfri växtbaserad dryck, som till exempel kokosmjölk. Du kan utesluta ägget ur den bakade gröten för att göra den vegansk. Välj då även växtbaserade alternativ till servering.

 • Ugnsbakad gröt med äpple

  Ugnsbakad gröt med äpple

  Att göra gröt i ugn är ett enkelt knep för att få frukosten att kännas lite härligare! Här smaksätter vi vår ugnsbakade gröt med rivet äpple, vaniljpulver, honung och kanel och toppar med frön. Äppelgröt med en twist helt enkelt.

  - Ugnsbakad gröt med äpple

  Spara