Hallonfrossa

7 frostiga recept med frysta hallon

Alla som älskar hallon räcker upp en hand. Hallon- och jordgubbsglass, hallonmarmelad med lakrits, milkshakes och hallonsemifreddo. Och det bästa av allt - alla recept är med frysta hallon.
Tips: Här hittar du alla våra recept med hallon.

Ljuvliga recept med frysta hallon

7 oväntade om hallon

Släkt med rosen

Hallon heter Rubus idaeus på latin och är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Den växer i Europa, Asien och Nordamerika. I Sverige växer den vilt överallt men har också odlats sedan medeltiden.

Hallon är en stenfrukt

Om du trodde att hallon är ett bär så trodde du fel. Hallon är en stenfrukt med ett så kallat fruktförband som även består av blommor. 

Odlas i både växthus och tunnelväxthus i Sverige

Numera odlas hallon i Sverige både i växthus och i tunnelväxthus. Det gör att vi har svenska hallon i butik under en längre tid av året.

Koka importerade frysa hallon

Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Du behöver däremot inte koka frysta hallon som är plockade i Sverige då dessa inte utgör någon risk.

Ingen risk för listeria i svenska färska hallon

Det finns ingen risk för listeria i svenska färska hallon. Det är för att de hanteras på ett annat sätt än frysta bär. 

Bra för hälsan

Hallon innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. 

Plantera själv

Hallon är extremt tåliga och kan planteras både vår och höst. Hallonen trivs bäst i varm, sandig och kompostberikad jord samt mycket sol. 

Baka med frysta bär – så funkar det

På sommaren bakar man gärna mjuka kakor och muffins på nyplockade bär. Men nu då, när det mest är frysta bär som gäller, funkar de lika bra? Svaret blir ett nja.

Frysningen spränger sönder bärens struktur vilket gör att de vätskar sig när de tinar. Därför är det alltid bättre att tillsätta bären direkt från frysen utan att tina dem. Då fördelar sig bären jämt och riskerar inte att missfärga smeten. Små bär är bättre än större, och gärna med ett lite tjockare skal som klarar att hålla kvar vätskan något bättre, till exempel blåbär, vinbär och lingon. Jordgubbar däremot är svåra att lyckas med, de är större och riskerar att sjunka ner i kakan, och dessutom tunnskaliga – med andra ord hög risk för en blöt kaka. 

Artiklar (1567)

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Färgskola i växtriket

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.