Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

Drömmer du om egenodlade grönsaker men saknar trädgård? Ta det lugnt, en balkong eller liten uteplats räcker långt. Tricket är att tänka tredimensionellt och förutom golvytan också utnyttja både väggar och tak. Vi tipsar om hur du enkelt kan maxa din odlingsyta.

Leena Mägi

Så får du plats att odla mycket på liten yta

 • Ampel

  Ampel

  Jobba på höjden med amplar. Kanske kan du hänga upp den direkt i balkonggolvet hos grannen ovanför dig? Eller fäst 2 krokar mellan vilka du kan ha ett kvastskaft, kedja eller bräda som du kan ha flera amplar i.

 • Blomlåda på ben

  Blomlåda på ben

  En blomlåda på ben kan du ställa lite var som helst. Finns i olika storlekar och höjder som kan passa i just det där utrymmet du inte vet vad du ska göra med. Enkel att flytta också om grödorna tillfälligt behöver en extra solboost.

 • Hink

  Hink

  Visste du att det går att odla potatis i en hink? Hinken bar rymma minst 10 liter. Gör några dräneringshål, gärna på sidan av hinken några centimeter upp, så att överflödigt vatten kan rinna ut. Fyll med planteringsjord ca 10 cm, lägg i 1-3 sättpotatisar och täck med ytterligare ca 10 cm jord.

 • Hängande blomlåda

  Hängande blomlåda

  Den klassiska blomlådan som du kan ha under fönster, på balkongräcket eller på vindskyddet till uteplatsen. Bor du på markplan kan du ha blomlådor både inåt och utåt, men på balkongen hänger du dem bara inåt ur säkerhetssynpunkt.

 • Stege

  Stege

  Luta en stege mot en vägg och häng upp ett gäng krukor på stegen. Dekorativt och mycket växtlighet på liten yta.

 • Handskar

  Handskar

  Oavsett var du planterar är det smart att skydda händerna. Snygga handskar kan du låta ligga framme så är det lätt att komma ihåg att dra på sig dem om du inte vill att dina gröna fingrar ska bli svarta.

 • Kruka med hänge

  Kruka med hänge

  Den här typen av kruka kan du hänga lite var som helst. Liten och smidig och blir heller inte särskilt tung. Passar perfekt på en stege.

 • Piedestal

  Piedestal

  Ett annat sätt jobba på höjden. Sätt flera piedestaler på varandra och ha växter på varje våning. Lite solskydd kan vara bra för känsligare plantor.

 • Kruka

  Kruka

  Lösa krukor kan du ställa lite var som helst och enkelt flytta på om du behöver utrymmet till något annat.

 • Papegojprydnad

  Papegojprydnad

  Att ha en papegoja kan vara en kul, färgglad detalj i din gröna oas. Men frågan är om den bara är snygg, eller om den också skrämmer iväg andra fåglar som annars skulle smaska i sig dina plantor?

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer