Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Pyssla små pepparkakshus som blir fina att sätta på kanten av koppen med varm choklad. Här är allt du behöver − mallar, tips och steg-för-steg-beskrivning.

Av: Therese Elgquist Foto: Fanny Hansson
Recept: Pepparkakstokig? Här hittar du allehanda pepparkaksrecept!

  • Material du behöver

    - En sats pepparkaksdeg eller färdigköpt
    - Mall minipepparhus (PDF)
    - Kavel
    - Degsporre eller liten kniv
    - Hemmagjord kristyr eller färdig kristyr, gärna i olika färger, att dekorera med
    - Strössel och smått smågodis (t ex snöflingor, små kulor och kristaller)
    - Ugnsplåt och bakplåtspapper
    - Eventuellt ett platt rivjärn

Minipepparkakshus, så gör du!

  • Kavla degen

    Kavla degen

    Kavla ut degen mycket tunt. Lägg ut mallarna. Till varje hus behövs två bitar av varje malltyp.

  • Skär ut

    Skär ut

    Skär ut husbitarna med hjälp av en degsporre eller kniv.

  • Grädda

    Grädda

    Grädda pepparkakorna 6–8 minuter på 175°C, eller följ instruktionerna på den färdigköpta degen. Låt bitarna svalna helt. Om bitarna svällt för mycket, så att ”dörren” blivit för smal går det bra att försiktigt fila ner kanterna inifrån med en platt rivjärn.

  • Bygg ihop

    Bygg ihop

    Limma ihop bitarna med kristyren, det räcker gott med så små bitar. Behöver kanterna filas för bättre passform så använd gärna ett platt rivjärn.

    Börja med att limma fast långsidorna på en gavel. Sätt sedan fast den andra gaveln och avsluta med takbitarna.

    Håll fast bitarna mot varandra en liten stund tills kristyren stelnat något innan du sätter dit nästa bit.

  • Pynta

    Pynta

    Dekorera husen med kristyr, godis och strössel. En av fördelarna med minipepparkakshus är att man kan göra många och låta var och en dekorera sitt eget hus som ett gemensamt julpyssel.

  • Servera!

    Servera!

    Bjud pepparkakshusen på koppar med varm choklad serverad med fluffig grädde och pudrad kakao.

ICA återkallar ICA Basic hallon Läs mer