Hoppa till sidans innehåll

Här hemma i Sverige värdesätter vi verkligen våra fikastunder med kaffe men låt oss komma ihåg att finns det en helt ny värld att upptäcka när det kommer till vår älskade java. Italienare är finsmakare när det kommer till kaffe - och det här är kaffe på italienska!

Artikel i samarbete med Lavazza

Svenskar älskar kaffe, det syns tydligt på listan över vilka länder som konsumerar mest kaffe i världen: Sverige ligger i topp tre. Däremot är Sverige kanske inte det land man kopplar starkast till kaffe, utan mer finsmakare som Italien. Men faktum är att italienare dricker kaffe precis lika ofta som vi svenskar – men konsumerar inte samma volym. 

Ida Strid, kaffespecialist hos Lavazza, menar att det är kulturskillnaden som gör att Italien inte ens ligger på listans topp tio.

– Deras sätt att dricka kaffe är den korta lilla espresson, för varje kopp de dricker så är det ungefär hälften så många gram som här, säger Ida och fortsätter:

– Vi dricker alltså samma antal koppar men i våra muggar är det dubbelt så mycket kaffe. Det är våra stora koppar som drar upp snittet. 

Hur italienare dricker kaffe

Här i Sverige finns det två läger: De som dricker kaffet svart och de som dricker kaffe med mjölk. I Italien är gränserna inte lika tydliga, där handlar det mer om tanken, syftet och njutningen bakom varje kopp.

– Där dricker man en cappuccino till frukost och under förmiddagen. Anledningen är för att mjölken ska lägga sig som ett skyddande lager i magsäcken och att den är mer mättande än en espresso.

Det italienska arvet sätter mönstret för hur dagarnas intag av kaffe ska se ut. När klockan har slagit 10:00 är mjukstarten över för att sedan övergå i en energiboost – för både kropp och själ.

– Vid 11:00 dricker man första koppen espresso för att sedan ta en till efter lunchen, det här kickar igång matsmältningen, säger Ida. 

Espressotrenden fortsätter sedan med flera små koppar under dagen för att sedan avrunda dagen med en koffeinfri variant på kvällen. Det är inte så konstigt att espresson är så pass förknippad med Italien med tanke på att den ständigt är närvarande och en självklar del av den dagliga rutinen.

Anpassa kaffe efter mat och tidpunkt

Ida tror att vi skulle må bra av att ta in lite av den italienska kaffekulturen i våra liv.

– På morgonen är vi känsliga för smaker, sinnena sover fortfarande. Skulle vi börja dagen med en pepparstek skulle vi gå i taket, likadant kan man tänka med kaffe – starta dagen med något som är mildare i smaken, säger hon och fortsätter:

– Sedan kan vi stiga i intensiteten under dagen. Till lunch kanske vi har ätit något salt, då är vi redo att dricka något med mer kropp. På eftermiddagen kanske vi får ett litet sötsug, varför inte välja ett kaffe med lite choklad- och karamelltoner? 

På samma sätt som olika sorters vin passar till olika maträtter, så funkar även kaffe. De flesta av oss köper inte bara ett sorts vin och dricker till middagen, utan anpassar drycken efter mat och tidpunkt.

– Vi borde tänka lite mer på när vi dricker vilket kaffe och ha lite olika sorter hemma istället för bara ett och samma paket. Passa på att testa nya sorter när butiken har erbjudanden, säger Ida.

 

Tips: För mer kaffeinspiration, följ Lavazza på Facebook

Visste du att...

 • Så håller sig kaffet varmare längre

  Så fort du häller upp en kopp kaffe börjar innehållet svalna. Hur får man det att hålla sig varmt längre? Jo, genom att hälla i mjölk. Det kanske låter konstigt men kaffe med mjölk håller sig varmare hela 20 % längre än en slät kopp kaffe.

 • Lattekonst = kvalitet!

  Lattekonst i skummet är inte bara vackert och imponerande utan kan även avslöja kvaliteten på koppens innehåll. Om konstverket håller sig kvar oförändrad betyder det att kaffet och skummet är tillrett på ett perfekt sätt.

 • Americano - bara i USA?

  Nej, så är det självklart inte. En Americano kan du beställa överallt och betyder att du får en espresso som är utspädd med lite vatten. Namnet härstammar från amerikanska soldater som tyckte att det europeiska kaffet var för starkt under andra världskriget så de bad om lite extra vatten.

 • Kaffe som krydda

  Kaffe i flytande form är poppis i chokladbollar men malda hela kaffebönor kan med fördel även användas som krydda i bakverk.

  Lavazza bjuder på tio recept med kaffe som krydda.