Hoppa till sidans innehåll

Allt fler svenskar vill äta mat med svenskt ursprung. Här tipsar vi om ett urval av svenska klassiker ur produktserien ICA God smak, tillverkade av lokala producenter med fokus på smak och ett gediget hantverkskunnande.

Text: Camilla Thörnqvist

Enligt en Sifo-undersökning vill allt fler svenskar äta mat med svenskt ursprung, många är också beredda att betala mer för svenska produkter. För att öka utbudet av mat från svenska bönder i butikshyllan har ICA och LRF inlett ett samarbete. Ett konkret exempel är produktserien ICA God smak som i dagsläget rymmer sortimentet ett 20-tal produkter. Det är alltifrån varmrökt sidfläsk från Vindelns Rökeri i Västerbotten till traditionell småländsk ostkaka från Ostkaksbageriet i Vrigstad strax söder om Jönköping. 

Lokalt bröd från tre bagerier

Senaste lanseringen består av olika sorters färdigskivat surdegsbröd. Tre av dem kommer från det skånska familjeföretaget Södervidinge bageri – en råglevain, en vetelevain och ett osötat medelhavsbröd. På Östras bröd i Halland, med anor från 1899, bakas ett bondbröd med mild och balanserad smak. Tidigare i år lanserades också hamburgerbröd brioche från Dahls bageri i Göteborg  – bakat på smör och ägg. 

Charkuterier och smörgåspålägg

Sverige har en stark charktradition, vilket ICA God smak från avspeglar. Fler produkter från tidigare nämnda Vindelns rökeri i Västerbotten är vindelnrökt kotlettrad och skinka. Själva processen och tillverkningsmetoden är hemlig – det har den varit i snart 100 år. Robin Karlsson, den ena delägaren i företaget, berättar:

Vi använder inga konstgjorda smakämnen eller tillsatser, vilket ger en ren röksmak och ett oemotståndligt resultat.

Ello i Lammhult har producerat läckra charkdelikatesser med tydlig småländsk prägel sedan 1947. Inom ICA God smak från finns deras gammaldags alspånsrökt isterband med syrlig karaktär, gammaldags leverpastej och gillekorv – perfekt som smörgåspålägg eller på en charkbricka. Isterbandet smakar bäst om man skär några hack i det och värmer 15–20 minuter i ugnen på 160-170°C. Servera på traditionellt vis med en god dillstuvad potatis, tipsar Tomas Johansson på Ello.

Andra unika charkprodukter i sortimentet är rackebajsare från Heberleins i Båstad och varmrökt fläskfilé från Holms kött och chark i Landskrona.

Strax söder om Visby på Gotland finns Bröderna Wikströms som satsar på hantverksmässig produktion av olika lufttorkade köttprodukter.

- Vi vill producera charkuterier som är uthålliga; ekologiskt, ekonomiskt, moraliskt och djuretiskt. Vi tror att konsumenterna är beredda att betala för det. Då kan vi också leva på vår affärsidé och bonden för betalt så att han kan ta hand om och vårda sina djur, säger Dan Wikström, den äldre brodern i företagarduon.

I sortimentet ICA God smak från hittar man brödernas fänkålssalami, salamino och gotländska isterband på lammkött. Dan fortsätter:

Lammisterbandet gör vi enligt vår farmors recept, det är jag väldigt stolt över.

Småskaligt smör till julbaket

En annan spännande produkt i sortimentet ICA God smak från är smör från Emåmejeriet i småländska Hultsfred. Här kärnas smöret på traditionellt vis i en smörkärna med mjölk från sex närbelägna bondgårdar. Smaken är fyllig med en balanserad syra och sälta som ger småkakor, bullar och annat bakat en härlig smak. 

Senast uppdaterad 2015-03-25, med reservation för ändringar.