Lura ögat med söta desserter inspirerade av klassiska maträtter.
Vad är gelato?
Glassigt!
Gelato är det italienska ordet för glass. Ändå är det ganska stor skillnad mellan gelato och vanlig glass. Men vad är egentligen skillnaden? Och hur gör man gelato? Här reder vi ut allt du vill veta om äkta italiensk glass.
Tips! Recept på hemmagjord glass.
Vad är gelato?
Gelato är det italienska ordet för glass. Men till skillnad från den vanliga glassen som vi är vana vid, som oftast görs på grädde, innehåller gelato istället mjölk. I sin enklaste form innehåller gelato mjölk, socker och smakämnen. Så man säga att gelato är en mer kompakt och krämigare variant av glass.
Fun fact! Gelato kom till under 1660-talet när en sicilianare öppnade världens första glassbar i Paris. Glassbar på italienska heter... ja,precis - gelateria!
Vad är skillnaden mellan gelato och glass?
- Gelato har en högre andel mjölk och lägre andel grädde jämfört med vanlig glass. Ofta innehåller den ingen grädde alls.
- Gelato innehåller mindre luft än glass, vilket ger en mer kompakt konsistens.
- Gelato serveras vid en något högre temperatur än vanlig glass, vilket gör konsistensen mer len och smaken mer intensiv.
Hur gör man gelato?
Hur lyckas man då med denna äkta italienska glass? Jo, kort kan man säga att man använder mjölk istället för grädde, att det är viktigt att använda sig av bra råvaror, lagom mängd socker (då detta påverkar konsistensen) och att man blandar gelaton långsammare i en glassmaskin så att den får så lite luft i sig som möjligt. Gelato serveras dessutom vid en något högre temperatur än glass, viket gör konsistensen silkeslen, mmm...
Underbara recept på gelato
I recepten guidar vi dig steg för steg hur du lyckas med vår smarriga gelato!

Gelato med pistage – italiensk pistageglass
Att göra hemmagjord gelato är alltid bäst. Här kan du göra en klassisk italiensk glass med pistage. De rostade pistagenötterna tillsammans med mandelmassan ger dig den perfekta smaken till pistageglassen. Kör smeten i glassmaskin och servera.

Persikogelato med mandelkrokant
Det här receptet ger dig en fantastiskt god glass, med mild och len smak av persika. Vänd ner mandelkrokant i glassen precis före servering för att få till krispet, och du har din bästa och godaste hemgjorda persikoglass klar.
Artiklar Visar 644 stycken
Att göra egen glass blir supergott, och det är också mycket enklare än man kan tro.
Goda recept med glass
Glass!
Goda recept med glass från marängsviss och milkshake till friterad banan!
Glassbomb, så gör du!
Matskola
Med en sprakande glassbomb som dessert på festen behövs inga andra fyrverkerier.
Vegansk glass
Glassig vegansommar
Sommar är glass - det är sen gammalt. Här kommer recept på riktigt god vegansk glass!
Älskar du goda smoothies? Dessa är både goda OCH nyttiga. Win win!
Kyligt avslut
Håll huvudet kallt
Glassbomb, frozen cheesecake och granité – vi listar 10 svalkade, frysta efterrätter!
Laktosfria efterrätter
Unna dig!
Här hittar du recepten på goda desserter utan laktos, som cheesecake, glass och våfflor.
Våra glassfavoriter
Glass i megastora lass
Kombinera din glass i oändlighet. Här listar vi våra glassfavoriter i alla former!