Gelato är det italienska ordet för glass. Ändå är det ganska stor skillnad mellan gelato och vanlig glass. Men vad är egentligen skillnaden? Och hur gör man gelato? Här reder vi ut allt du vill veta om äkta italiensk glass.
Tips! Recept på hemmagjord glass.
Gelato är det italienska ordet för glass. Men till skillnad från den vanliga glassen som vi är vana vid, som oftast görs på grädde, innehåller gelato istället mjölk. I sin enklaste form innehåller gelato mjölk, socker och smakämnen. Så man säga att gelato är en mer kompakt och krämigare variant av glass.
Fun fact! Gelato kom till under 1660-talet när en sicilianare öppnade världens första glassbar i Paris. Glassbar på italienska heter... ja,precis - gelateria!
Hur lyckas man då med denna äkta italienska glass? Jo, kort kan man säga att man använder mjölk istället för grädde, att det är viktigt att använda sig av bra råvaror, lagom mängd socker (då detta påverkar konsistensen) och att man blandar gelaton långsammare i en glassmaskin så att den får så lite luft i sig som möjligt. Gelato serveras dessutom vid en något högre temperatur än glass, viket gör konsistensen silkeslen, mmm...
I recepten guidar vi dig steg för steg hur du lyckas med vår smarriga gelato!
Att göra hemmagjord gelato är alltid bäst. Här kan du göra en klassisk italiensk glass med pistage. De rostade pistagenötterna tillsammans med mandelmassan ger dig den perfekta smaken till pistageglassen. Kör smeten i glassmaskin och servera.
Gelato med pistage – italiensk pistageglassDet här receptet ger dig en fantastiskt god glass, med mild och len smak av persika. Vänd ner mandelkrokant i glassen precis före servering för att få till krispet, och du har din bästa och godaste hemgjorda persikoglass klar.
Persikogelato med mandelkrokantAtt göra egen glass blir supergott, och det är också mycket enklare än man kan tro.
Med en sprakande glassbomb som dessert på festen behövs inga andra fyrverkerier.
Kan vi komma överens om en grej: ALL glass blir godare med topping.
Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.
Här är 3 nytänkande och goda glassar att prova som efterrätt till vardag och fest.
Sommar är glass - det är sen gammalt. Här kommer recept på riktigt god vegansk glass!
Här hittar du recepten på goda desserter utan laktos, som cheesecake, glass och våfflor.