Glassigt!

Vad är gelato?

Gelato är det italienska ordet för glass. Ändå är det ganska stor skillnad mellan gelato och vanlig glass. Men vad är egentligen skillnaden? Och hur gör man gelato? Här reder vi ut allt du vill veta om äkta italiensk glass.
Tips! Recept på hemmagjord glass.

Vad är gelato?

Gelato är det italienska ordet för glass. Men till skillnad från den vanliga glassen som vi är vana vid, som oftast görs på grädde, innehåller gelato istället mjölk. I sin enklaste form innehåller gelato mjölk, socker och smakämnen. Så man säga att gelato är en mer kompakt och krämigare variant av glass.

Fun fact! Gelato kom till under 1660-talet när en sicilianare öppnade världens första glassbar i Paris. Glassbar på italienska heter... ja,precis - gelateria!

Vad är skillnaden mellan gelato och glass?

  • Gelato har en högre andel mjölk och lägre andel grädde jämfört med vanlig glass. Ofta innehåller den ingen grädde alls.
  • Gelato innehåller mindre luft än glass, vilket ger en mer kompakt konsistens.
  • Gelato serveras vid en något högre temperatur än vanlig glass, vilket gör konsistensen mer len och smaken mer intensiv.

Hur gör man gelato?

Hur lyckas man då med denna äkta italienska glass? Jo, kort kan man säga att man använder mjölk istället för grädde, att det är viktigt att använda sig av bra råvaror, lagom mängd socker (då detta påverkar konsistensen) och att man blandar gelaton långsammare i en glassmaskin så att den får så lite luft i sig som möjligt. Gelato serveras dessutom vid en något högre temperatur än glass, viket gör konsistensen silkeslen, mmm... 

Underbara recept på gelato

I recepten guidar vi dig steg för steg hur du lyckas med vår smarriga gelato!

Gelato med pistage – italiensk pistageglass

Gelato med pistage – italiensk pistageglass

Betyg 3.8 av 5.
4 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer.

Att göra hemmagjord gelato är alltid bäst. Här kan du göra en klassisk italiensk glass med pistage. De rostade pistagenötterna tillsammans med mandelmassan ger dig den perfekta smaken till pistageglassen. Kör smeten i glassmaskin och servera.

Gelato med pistage – italiensk pistageglass
Persikogelato med mandelkrokant

Persikogelato med mandelkrokant

Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer.

Det här receptet ger dig en fantastiskt god glass, med mild och len smak av persika. Vänd ner mandelkrokant i glassen precis före servering för att få till krispet, och du har din bästa och godaste hemgjorda persikoglass klar.

Persikogelato med mandelkrokant

Artiklar (580)

Glassigt!

Krans av glass och bär

Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.

Testa något nytt!

Glassrecept att prova

Här är 3 nytänkande och goda glassar att prova som efterrätt till vardag och fest.

Glassig vegansommar

Vegansk glass

Sommar är glass - det är sen gammalt. Här kommer recept på riktigt god vegansk glass!

Unna dig!

Laktosfria efterrätter

Här hittar du recepten på goda desserter utan laktos, som cheesecake, glass och våfflor.