Vardagskockens jul

6 tips till julens godaste lussebullar

Ingen jul utan saffransbullar! Men hur får man egentligen riktigt saftiga, snygga och goda lussekatter? Jag har frågat min kompis och bagaren Petrus - här är hans bästa tips som lyfter saffransbaket!

Godare, enklare och roligare mat!

Kan man göra var dag enklare, godare och roligare med små medel? Jag tror det! Malidza heter jag och tillsammans ska vi sätta guldkant på vardagen!

Inspireras här

Hemligheten till bättre saffransbullar

Hur får man saffran att smaka mer, bullarna riktigt saftiga och huuur ser en lussekatt ut egentligen? Här delar min kompis och bagaren Petrus med sig av sina bästa tips och visar hur du lyckas med 5 olika saffransbullar - lussekatter, julgaltar, prästens hår, saffranskrans och julprinsar. 

6 tips som lyfter bullarna:

  1. 1. Maxa saffranssmaken

    Förstärk saffranssmaken genom att blanda pistiller med sockerlag och sprit. Låt dra i en burk och fyll på vätska vid behov. Blandningen håller länge och kan användas år efter år! Alkoholen försvinner vid gräddning. Gör gärna detta i början av december eller åtminstone en vecka innan saffransbaket!

  2. 2. Frys degen

    Hoppa över första jäsningen och frys degen för bättre bullar! Efter degen arbetats ihop kavlar du ut den lite lätt och stoppar den i frysen. Fryst deg gör degen enklare att forma. Perfekt också för bak med barn, då den blir som play-doh. Jäs efter att bullarna formats!

  3. 3. Jäs degen i ugnen

    Skapa ånga i ugnen med en form med vatten. Sätt ugnen på 30–35 grader och låt bullarna jäsa där tills de har dubblerat sin storlek.

  4. 4. Lägg russin i blöt

    Blötlägg russinen 1–2 timmar före användning för att undvika att de bränns i ugnen. Tryck ner dem ordentligt i bullarna, eller ända ner i plåten, så stannar de på plats!

  5. 5. Pensla efter gräddningen

     Grädda bullarna som vanligt, men vänta med äggpenslingen! Pensla istället direkt efter gräddningen för en glansig och jämn yta. Mixa äggen ordentligt för bästa resultat.

  6. 6. Tricket för saftigare bullar

    Lägg bakplåtspapper och plast över de färdiggräddade bullarna. Det kapslar in ångan och hjälper dem att svalna långsamt vilket behåller saftigheten längre. Frys in dem du inte äter direkt!

Tipsen funkar till alla samtliga saffransdegar - här är ett gott recept!

  • Godaste lussebullen

    Godaste lussebullen

    Betyg 4.5 av 5.
    1384 personer har röstat
    Receptet har 291 kommentarer.

    Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!

    Godaste lussebullen

Lussekatt eller julgalt?

Har du koll på vilken som är vilken?

  • Lussekatter

    Lussekatter

    Du ser inte dubbelt! Den klassiska lussekatten är som två små ihoprullade katter som ligger och spinner rygg mot rygg. Dubbelt så gott.

  • Julgalt

    Julgalt

    Det vi i dagligt tal kallar för lussekatt är egentligen en liten gris.

Petrus Jakobsson
  • Bor: Stockholm
  • Yrke: Bagare, driver Dåndimpens bageri

Artiklar (642)

Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!

Kom i julstämning!

Baka med saffransarom

Tre goda recept att baka med hjälp av saffransarom som får dig att komma i julstämning!

Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.

Gott & saftigt julbak!

Julbaka med kvarg

Vad sägs om saftiga lussekatter med vanilj eller en krämig pepparkakscheesecake?

Enkelt!

Julbak i långpanna

Gör det enkelt för dig själv i jul - baka i långpanna! Du slipper krångla med småformar och kan baka mycket julgott på en gång - kanske till en julmarknad, julfest eller luciafirande? Eller så behåller du det för dig själv, lägger in det i frysen och tar fram när sötsuget knackar på!