Vika lussekatter
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Ingen jul utan saffransbullar! Men hur får man egentligen riktigt saftiga, snygga och goda lussekatter? Jag har frågat min kompis och bagaren Petrus - här är hans bästa tips som lyfter saffransbaket!
Hur får man saffran att smaka mer, bullarna riktigt saftiga och huuur ser en lussekatt ut egentligen? Här delar min kompis och bagaren Petrus med sig av sina bästa tips och visar hur du lyckas med 5 olika saffransbullar - lussekatter, julgaltar, prästens hår, saffranskrans och julprinsar.
Förstärk saffranssmaken genom att blanda pistiller med sockerlag och sprit. Låt dra i en burk och fyll på vätska vid behov. Blandningen håller länge och kan användas år efter år! Alkoholen försvinner vid gräddning. Gör gärna detta i början av december eller åtminstone en vecka innan saffransbaket!
Hoppa över första jäsningen och frys degen för bättre bullar! Efter degen arbetats ihop kavlar du ut den lite lätt och stoppar den i frysen. Fryst deg gör degen enklare att forma. Perfekt också för bak med barn, då den blir som play-doh. Jäs efter att bullarna formats!
Skapa ånga i ugnen med en form med vatten. Sätt ugnen på 30–35 grader och låt bullarna jäsa där tills de har dubblerat sin storlek.
Blötlägg russinen 1–2 timmar före användning för att undvika att de bränns i ugnen. Tryck ner dem ordentligt i bullarna, eller ända ner i plåten, så stannar de på plats!
Grädda bullarna som vanligt, men vänta med äggpenslingen! Pensla istället direkt efter gräddningen för en glansig och jämn yta. Mixa äggen ordentligt för bästa resultat.
Lägg bakplåtspapper och plast över de färdiggräddade bullarna. Det kapslar in ångan och hjälper dem att svalna långsamt vilket behåller saftigheten längre. Frys in dem du inte äter direkt!
Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!
Godaste lussebullenHar du koll på vilken som är vilken?
Du ser inte dubbelt! Den klassiska lussekatten är som två små ihoprullade katter som ligger och spinner rygg mot rygg. Dubbelt så gott.
Det vi i dagligt tal kallar för lussekatt är egentligen en liten gris.
Yrke: Bagare, driver Dåndimpens bageri
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Tre goda recept att baka med hjälp av saffransarom som får dig att komma i julstämning!
Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
Steg för steg beskrivning till julbakets godaste saffransbulle.
Vad sägs om saftiga lussekatter med vanilj eller en krämig pepparkakscheesecake?
Gifflar, churros, saffransbullar och en massa annat gott med julens bästa krydda.
Vi bjuder på våra bästa recept med saffran inför jul!
Gör det enkelt för dig själv i jul - baka i långpanna! Du slipper krångla med småformar och kan baka mycket julgott på en gång - kanske till en julmarknad, julfest eller luciafirande? Eller så behåller du det för dig själv, lägger in det i frysen och tar fram när sötsuget knackar på!
Var kommer saffran från och varför är det så sablarns dyrt med saffran?