Matskola

Så gör du rostbiff

En saftig helstekt rostbiff är som gjord för en skön söndagsmiddag. Här bjuder vi på hemligheten bakom en saftig rostbiff och två sätt att laga rostbiff på.
Tips: recept på rostbiff

Rätt innertemperatur för saftig rostbiff

Med hjälp av en stektermometer kan du se till att du får du rostbiffen exakt som du vill ha den. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och lägg in i ugnen.
55°C - blodig
60°C - medium
70°C - välstekt

Låt rostbiffen vila

Ta ut rostbiffen ur ugnen när den har nått rätt temperatur. Låt den vila 20-30 minuter täckt med smörpapper. 
OBS! Använd inte aluminiumfolie, då folien fungerar som en termos och rostbiffen riskerar att bli överlagad och torr.

Skillnad mellan engelsk och fransk rostbiff

Engelsk rostbiff tilllagas i en högre temperatur än den franska. Den engelska rostbiffen blir därför mer genomstekt och har bara en rosa kärna. Fransk rostbiff steks i lägre temperatur och köttet får en jämn rosafärgad snittyta.

Engelsk rostbiff - gör såhär

  1. 1. Krydda

    Sätt på ugnen till 250°C.
    Kryddblandingen är beräknad för en rostbiff på 2-3kg, helst med kappa.
    Kryddblandning: Blanda 1 msk senapspulver, 1 msk vetemjöl och 1 tsk salt.
    Klappa in köttet med blandningen.

  2. 2. Stek

    Dela en skalad gul lök, lägg den i en oljad ugnssäker form och lägg köttet på löken.
    Stek i 250 grader i ca 20 min. Sänk värmen till 175 grader.
    Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer: 55°C - blodig
    60°C - medium
    70°C - välstekt

  3. 3. Låt köttet vila

    Ta ut köttet när det har nått önskad temperatur och låt vila ca 30 min inlindat i smörpapper.

Fransk rostbiff - gör så här

  1. 1. Krydda

    Sätt ugnen på 125°C.
    Kryddblandning: Blanda 1,5 tsk salt, 1 tsk svartpeppar och 0,5 tsk paprikapulver per kilo kött.
    Klappa in blandningen runt om köttet.

  2. 2. Stek

    Ställ rostbiffen i ugnen och stek till önskad innertemperatur.
    Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer: 55°C - blodig
    60°C - medium
    70°C - välstekt

  3. 3. Låt rostbiffen vila

    Låt rostbiffen vila minst 20 min innan du skär upp den eller servera den kall.

Värt att veta om rostbiff

Rostbiffens ursprung

Rostbiffen är en av de mörare detaljerna på nötdjuret och namnet kommer från engelskans roast beef och nämnt i svensk litteratur redan på 1700-talet. En klassisk engelsk roast beef serveras med roast potatoes, Yorkshire pudding och riktigt med gravy. En riktig festmåltid.

Fler delar ur rostbiffen

Rostbiffen innehåller också fler användbara detaljer. På rostbiffen sitter rostbifflocket ur vilket man kan stycka charlottesteken. En detalj som är mycket god att grilla hel om den mörats på rätt sätt. På rostbiffen sitter även en mindre filéliknande muskel som ofta går under namnet rostas. Rostas kan tillagas på samma sätt som oxfilé eller biff och är en prisvärd detalj.

Rostas eller luffarfilé

Namnet rostas är nyare och är en sammansättning av orden rost från rostbiff och as från accessorius som är det latinska namnet på själva muskeln. Andra ord för rostas är luffarfilé eller rostfilé.

Artiklar (1490)

Maxa söndagsmyset!

Snabba söndagsrätter

Välj dina favoriter från våra lättlagade recept till söndagsmiddagen.

Topplista!

Laga lamm till påsk

Här har vi listat våra lammfavoriter till påskens middagar, vilken blir din?

Duka vackert

Rosenknopp!

Bli en mästare på att vika med vår enkla steg för steg beskrivning.

Elegant!

Skaldjursplatå – så gör du

Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, räkor och andra godsaker från havet. Kanske musslor, ostron eller en klick löjrom? Extra tjusigt blir det om du serverar skaldjuren på krossad is och med citronklyftor på sidan om.