Laga lamm till påsk
Här har vi listat våra lammfavoriter till påskens middagar, vilken blir din?
En saftig helstekt rostbiff är som gjord för en skön söndagsmiddag. Här bjuder vi på hemligheten bakom en saftig rostbiff och två sätt att laga rostbiff på.
Tips: recept på rostbiff
Med hjälp av en stektermometer kan du se till att du får du rostbiffen exakt som du vill ha den. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och lägg in i ugnen.
55°C - blodig
60°C - medium
70°C - välstekt
Ta ut rostbiffen ur ugnen när den har nått rätt temperatur. Låt den vila 20-30 minuter täckt med smörpapper.
OBS! Använd inte aluminiumfolie, då folien fungerar som en termos och rostbiffen riskerar att bli överlagad och torr.
Engelsk rostbiff tilllagas i en högre temperatur än den franska. Den engelska rostbiffen blir därför mer genomstekt och har bara en rosa kärna. Fransk rostbiff steks i lägre temperatur och köttet får en jämn rosafärgad snittyta.
Sätt på ugnen till 250°C.
Kryddblandingen är beräknad för en rostbiff på 2-3kg, helst med kappa.
Kryddblandning: Blanda 1 msk senapspulver, 1 msk vetemjöl och 1 tsk salt.
Klappa in köttet med blandningen.
Dela en skalad gul lök, lägg den i en oljad ugnssäker form och lägg köttet på löken.
Stek i 250 grader i ca 20 min. Sänk värmen till 175 grader.
Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer: 55°C - blodig
60°C - medium
70°C - välstekt
Ta ut köttet när det har nått önskad temperatur och låt vila ca 30 min inlindat i smörpapper.
Sätt ugnen på 125°C.
Kryddblandning: Blanda 1,5 tsk salt, 1 tsk svartpeppar och 0,5 tsk paprikapulver per kilo kött.
Klappa in blandningen runt om köttet.
Ställ rostbiffen i ugnen och stek till önskad innertemperatur.
Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer: 55°C - blodig
60°C - medium
70°C - välstekt
Låt rostbiffen vila minst 20 min innan du skär upp den eller servera den kall.
Rostbiffen är en av de mörare detaljerna på nötdjuret och namnet kommer från engelskans roast beef och nämnt i svensk litteratur redan på 1700-talet. En klassisk engelsk roast beef serveras med roast potatoes, Yorkshire pudding och riktigt med gravy. En riktig festmåltid.
Rostbiffen innehåller också fler användbara detaljer. På rostbiffen sitter rostbifflocket ur vilket man kan stycka charlottesteken. En detalj som är mycket god att grilla hel om den mörats på rätt sätt. På rostbiffen sitter även en mindre filéliknande muskel som ofta går under namnet rostas. Rostas kan tillagas på samma sätt som oxfilé eller biff och är en prisvärd detalj.
Namnet rostas är nyare och är en sammansättning av orden rost från rostbiff och as från accessorius som är det latinska namnet på själva muskeln. Andra ord för rostas är luffarfilé eller rostfilé.
Här har vi listat våra lammfavoriter till påskens middagar, vilken blir din?
Välj dina favoriter från våra lättlagade recept till söndagsmiddagen.
Det här är en riktigt mör och smakrik lammstek, fylld med kryddig chorizo, salvia och citron.
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Lisa Lemke guidar dig i hur du tillagar perfekta lammsteken och ger de bästa tipsen.
En fransk lilja är en imponerande servettvikning! Enkelt - följ bara våra instruktioner.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, räkor och andra godsaker från havet. Kanske musslor, ostron eller en klick löjrom? Extra tjusigt blir det om du serverar skaldjuren på krossad is och med citronklyftor på sidan om.