Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Nyponsoppa med arraksglass

Hemgjord nyponsoppa av nyponskal är något alldeles extra. Njut med en ljuvlig glass smaksatt med arrak. Den fina färgen kommer från rostad torrmjölk som även bidrar med förvånansvärt mycket smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Glass: Börja med arraksglassen. Rosta torrmjölken i en stekpanna tills den börjar bli lätt gul i färgen.
  2. Blanda torrmjölken med florsockret i en bunke. Vispa ner övriga ingredienser. Häll i en glassmaskin. Kör ca 30 minuter till en mjuk och fin glasskonsistens. Lägg smeten i burk med lock. Ställ i frysen minst 2 timmar.
  3. Eller blanda ingredienserna i en bunke och ställ i frysen. Ta ut och rör varje halvtimme tills glassen fått fin konsistens, 3-4 timmar.
  4. Nyponsoppa: Koka upp vattnet och rör ner nyponen. Låt dra 2 timmar.
  5. Sila av nyponen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt sockret.
  6. Rör ut potatismjölet i 2 msk kallt vatten (för 6 port). Vispa ner redningen i soppan. Låt koka upp. Servera nyponsoppan ljummen med glassen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: bjud med köpt laktosfri glass och smaksätt ev med lite punschextrakt.
Gör mjölkproteinfri: köp färdig mjölkfri glass och smaksätt ev med lite punschextrakt.

Tips

Nyponsoppan görs på bitar av nyponskal men det går också att använda nyponskalsmjöl. Gör då så här (för 6 port): Vispa ner 1/2 dl nyponskalsmjöl, 1 msk potatismjöl och 2 msk socker i 6 dl vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Arrakspunsch-extrakt från Saturnus hittar du bland drinkmixerna i butiken.

Nyponsoppan på bilden är garnerad med kokta, torkade nypon som är malda och mixade med lite socker samt mandlar som först är kokta i sockerlag och sedan friterade och rullade i det mixade nyponsockret. En enklare väg är att ta mandelbiskvier.

Ingredienser

Portioner: 6
Arraksglass
  • 1 dl arrak - punschextrakt
  • 1/2 dl torrmjölk
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk socker
Nyponsoppa
  • 1 påse bitar av nypon skal (à 220 g)
  • 1 1/2 l vatten
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 msk potatismjöl
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1868 kJ / 447 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept