Nyponsoppa med arraksglass

Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
2
Nyponsoppa med arraksglass

Hemgjord nyponsoppa av nyponskal är något alldeles extra. Njut med en ljuvlig glass smaksatt med arrak. Den fina färgen kommer från rostad torrmjölk som även bidrar med förvånansvärt mycket smak.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2013

Nyponsoppa med arraksglass

Ingredienser

6 portioner

Arraksglass

1/2 dl  torrmjölk
1 dl  florsocker
2 dl  mjölk (3 %)
2 dl  vispgrädde
1 msk  socker
1 dl  arrak - punschextrakt

Nyponsoppa

1 1/2 l  vatten
1   påse bitar av nypon skal (à 220 g)
1/2 dl  socker
1 1/2 msk  potatismjöl

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: bjud med köpt laktosfri glass och smaksätt ev med lite punschextrakt.
Gör mjölkproteinfri: köp färdig mjölkfri glass och smaksätt ev med lite punschextrakt.

Gör så här

Tips

Nyponsoppan görs på bitar av nyponskal men det går också att använda nyponskalsmjöl. Gör då så här (för 6 port): Vispa ner 1/2 dl nyponskalsmjöl, 1 msk potatismjöl och 2 msk socker i 6 dl vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Arrakspunsch-extrakt från Saturnus hittar du bland drinkmixerna i butiken.

Nyponsoppan på bilden är garnerad med kokta, torkade nypon som är malda och mixade med lite socker samt mandlar som först är kokta i sockerlag och sedan friterade och rullade i det mixade nyponsockret. En enklare väg är att ta mandelbiskvier.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat

Kommentarer

Hej Maj-Lis! Jo, det stämmer att det ska vara mer vatten om gör soppan med nyponskalsbitar. När bitarna drar i vattnet så sväller de och drar åt sig en hel del vätska, därav så behövs mer vätska från början. Lycka till!

Redaktionen

2013-06-19

Är det rätt? Med nyponskal 1,5 l vatten, men med nyponmjöl 6 dl vatten, till 6 portioner?

Maj-lis

2013-06-14

Näringsvärde per portion

Energi1868 KJ / 447 kCal
Fett15 g
Salt0.09 g
Kolhydrater68 g
Protein3 g

Testa liknande recept

Jordgubbsparfait på maräng med apelsinsås
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Egen isglass
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Nougatparfait med brownie och bär
Betyg 4.3 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Hemgjord Igloo
Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Isglass med hallon och fläder
Betyg 4.2 av 5.
25 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Chokladparfait med calvados och stekta äppeltärningar
Betyg 3.3 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga