Limekola

30
4
Limekola

Limekola är segt och sött julgodis, friskt smaksatt med limeskal. Kola är enkelt att göra själv. Bara koka ihop smör, grädde, socker och sirap. Kulprovet visar när kolan är klar. Limekolorna är fina att ge bort som present och lägga upp i godisskålen. Gärna inslagna i smörpapper!

Limekola

Ingredienser

80 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 lime

För alla

Kolan är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Tips

Knäck och kola går bra att frysa.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

30

Kommentarer

Elin

2021-12-09

Så extremt god! Kokade till 127-130 grader, då blir kola seg men inte omöjlig att skära. Tog lite havssalt ovanpå (ca 1 tsk) som någon tipsat om här. Kolan med saffran och havssalt är också god men tror jag gillar den här med lime ännu bättre.

Roger

2021-12-04

Mycket gott och enkelt att göra..

Li

2020-12-22

Kolan blir perfekt om man kokar den till 119 grader. Med 125 blir den riktigt seg. I övrigt den godaste kolan! Vi gör den varje år

Testa liknande recept

Limeknäckklubbor
Vaniljkola
Citronkola
5 minuterskola
Pepparkakskola