Limekola
Limekola är segt och sött julgodis, friskt smaksatt med limeskal. Kola är enkelt att göra själv. Bara koka ihop smör, grädde, socker och sirap. Kulprovet visar när kolan är klar. Limekolorna är fina att ge bort som present och lägga upp i godisskålen. Gärna inslagna i smörpapper!
Ingredienser
80 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 lime
Gör så här
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Så extremt god! Kokade till 127-130 grader, då blir kola seg men inte omöjlig att skära. Tog lite havssalt ovanpå (ca 1 tsk) som någon tipsat om här. Kolan med saffran och havssalt är också god men tror jag gillar den här med lime ännu bättre.
Elin
2021-12-09Mycket gott och enkelt att göra..
Roger
2021-12-04Kolan blir perfekt om man kokar den till 119 grader. Med 125 blir den riktigt seg. I övrigt den godaste kolan! Vi gör den varje år
Li
2020-12-22