Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Korngryn à la slätten

Ett festligt recept på Östergötlands landskapsrätt - Korngryn à la slätten. Efterrätten gör du av bland annat korngryn, vaniljstång, mjölk, grädde, mynta, Cointreau och frukter som apelsin och jordgubb. Servera gärna som dessert till fest!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka korngryn med vatten och salt under lock ca 10 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Tillsätt vaniljstång + frön och mjölk i korngrynen. Låt sjuda ytterligare ca 30 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Ta av från värmen och låt kallna.
  3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner apelsinskal och florsocker i den kalla gröten. Vänd ner den vispade grädden precis före servering.
  4. Jordgubbs- och apelsinsallad: Skala apelsinerna med kniv. Skär ut hinnfria klyftor. Pressa ut juicen ur det som är kvar av apelsinerna.
  5. Rensa och skär jordgubbarna i bitar. Blanda med apelsinklyftorna, juice, mynta och Cointreau. Servera korngrynen med jordgubbs­ och apelsinsalladen. Garnera gärna med mynta.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 dl korngryn
  • 5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 4 msk florsocker
Jordgubbs- och apelsinsallad
  • 4 apelsiner
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 msk strimlad mynta
  • 1/2 dl Cointreau
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?