Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Kall potatisterrin

Förtjusande kall potatisterrin med rotselleri, dijonsenap och crème fraiche. Kall potatisterrin passar utmärkt på buffébordet eller till kallskuret kött.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 (buffè) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatis och rotselleri. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt kallna.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär potatis och rotselleri i 1/2-1 cm stora tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med schalottenlöken och gräslöken.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  4. Värm crème fraiche, senap och sirap i en kastrull. Ta från värmen. Ta upp gelatinbladen. Låt smälta ner under omrörning i crème fraichen.
  5. Klä en avlång form (ca 1 1/2 liter, för 6 buffèport) eller 2 mindre (à ca 3/4 liter, för 6 buffèport) med plastfolie.
  6. Blanda crème fraichen med potatisblandningen. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i formen/formarna och täck med plastfolie. Ställ i kylen 6-8 timmar.
  7. Stjälp upp terrinen ur formen/formarna och skär i bitar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Byt ut potatis och rotsellerin mot 600 g färska rödbetor. Koka dem mjuka med skalet på och gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Följ sedan receptet fram till punkt 3. Byt senapen mot 100 g smulad chèvre (getost) som får smälta ner i crème fraichen. Följ sedan receptet. Receptet är beräknat för 6 buffèportioner.

Ingredienser

Portioner: 6 (buffè)
  • 500 g potatis
  • 1 bit rotselleri (à ca 150 g)
  • 4 schalottenlökar
  • 1 dl finskuren gräslök
  • 4 gelatinblad
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer