Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

En riktig bomb med guldkant för ett sprakande avslut! Inspirerad av Nobelfesternas glassbomber men i det lilla formatet. Det här är en uppfriskande dessert där syrlig sorbet möter krämig vaniljmascarpone.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Ingredienser
6 portioner
3/4 l hallonsorbet
1/2 ask mascarpone (1/2 ask motsvarar 125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 st fullkorns digestivekex
1 dl vispgrädde
3 msk vanilj likör (Liqeur 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice
Hallonsås
250 g frysta, tinade hallon
2 msk socker
hallon till garnering
Glittrande karamell
2 dl socker
1 dl vatten
2 krm ättiksprit (12 %)
Gör så här
00:10:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
11 stJag hade inte vaniljlikör utan tog 1,5 msk vaniljvodka och sedan skrapade jag ur en halv vaniljstång. Det blev jättegott, tyvärr lite hårt men det beror då antagligen på avsaknaden av alkohol då? =) Rekoemmenderas verkligen, och hade plastfolie i muggarna! Det var perfekt, skulle kunna tänka mig att göra de mindre.
Danielle
Hej Jennifer och Margareta! Alkoholen påverkar inte bara smaken utan även konsistensen och gör att mascarponeblandningen inte blir så hård. Ett tips är att smaksätta blandningen med konc saft, t ex apelsin eller fläder. Då blir den nog lite sötare och hårdare än om man tar likör, men inte fullt lika hård som om man utesluter likören helt.
Ica-köket
Hej! Ett tips är att använda lite mer likör, alkoholen påverkar konsistensen på mascarponefyllningen och gör att den inte blir så hård. Ett annat tips är att dela »bomben« så snart det går i fyra »tårtbitar« - på så sätt kommer värmen åt mascarponekrämen bättre.
Ica-köket
Supergod! Ersatte likören med vaniljextrakt och använde Chilichoklad vilket blev lyckat! Både barn och vuxna var nöjda:)
Pernilla
Hej Åsa! Varför inte prova Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741)?
Ica-köket
Jag använde Smetana i stället för mascarpone och fyllningen blev inte alls stenhård utan mjuk och bra. Botten bör nog också modifieras, den blir som sagt stenhård!
Staffan
Instämmer i tidigare kommentar - goda smaker ihop men stört omöjligt att äta snyggt. Botten och mitt stenhårda medan sorbeten var halvsmält. Dessutom tyckte jag att proportionerna i receptet var konstiga. Jag fick mascarponefyllning över men blev tvungen att göra mer botten för att det skulle räcka. - Istället för vaniljlikör använde jag hemgjort vaniljextrakt.
Karin
förslag på dryck till efterrätten?
Åsa
Tyckte att desserten var sådär. Goda smaker ihop, men krämen i mitten blir stenhård efter frysen medan glassen smälter, så svårt att få med allt i en behaglig tugga!
Dennis
Kan man använda någon någon slags alkoholfri likör till efterrätten?
Margareta