Biffar av oxfärs med lökstekt vinterkål och lingonchutney | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Biffar av oxfärs med lökstekt vinterkål och lingonchutney

Ett smakrikt och härligt recept på matiga biffar av oxfärs med lökstekt vinterkål och lingonchutney. Du gör receptet av bland annat oxfärs, ägg, bacon, kål, sirap, lingon och sambal oelek. Gott och mättande!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Biffarna: Blanda alla ingredienser utom smöret i en bunke. Jobba ihop färsen till en homogen och smidig färs.
  2. Forma 16 biffar (för 4 port) med hjälp av sked och vältvättade händer.
  3. Hetta upp en stekpanna med smöret. Lägg i färsbiffarna och stek dem gyllene på båda sidorna och precis genomstekta.
  4. Servera nystekta biffar med kålen och chutneyn samt potatispuré
  5. Lökstekt kål: Sätt på ett lättsaltat vatten i en kastrull på spisen så att de får koka upp.
  6. Tärna kålen i små bitar och lägg ner de i det kokande saltvattnet. När kålen har kokats mjukt häller du av vattnet med hjälp av ett durkslag. Låt vattnet rinna av väl och lägg upp den förvällda kålen på en ren handduk eller kökspapper så att allt vatten rinner av.
  7. Hetta upp en stekpanna med smöret. Låt vattnet koka bort ur smöret och lägg i kålen och lökklyftorna när smöret har tystnat. Stek nu grönsakerna så att dom får en gyllene och fin färg.
  8. Smaka av kålen med sirap, salt och peppar. Klart att servera med chutney, biffar och potatispuré.
  9. Lingonchutney: Tag en absolut ren och torr kastrull och lägg i strösockret. Sätt på plattan och sätt på kastrullen. Stå vid kastrullen redo med lingondrickan hela tiden.
  10. Låt sockret börja smälta och bli lätt gyllene i färgen. (SÄTT INTE i några fingrar i sockret nu då temperaturen är väldigt hög). Avbryt sockret vid fin färg genom att hälla i drickan. Det ryker och fräser till då temperaturen går ner.
  11. Låt försiktigt koka upp och lägg i den fint hackade schalottenlöken. Låt nu sjuda så att ca 1 dl vätska (för 4 port) har kokar bort.
  12. Lägg i dom frysta lingonen och låt koka upp och sjuda kort.
  13. Rör i så mycket av Maizena redningen att chutneyn blir simmig som en sylt. Smaka av den varma chutneyn med sambal oelek och mer sötma eller syra om så behövs. Serveras med nystekta biffar, kål och potatispuré.

Ingredienser

Portioner: 4
Biffarna
  • 500 g oxfärs
  • 1 ägg
  • 4 skivor finstrimlat bacon
  • 1 skalad och riven gul lök
  • 2 tsk salt
  • ca 2 krm svartpeppar från kvarn
  • 1 dl gräddfil
  • smör till stekning
Lökstekt kål
  • 1/2 litet kålhuvud
  • 2 gula lökar skalade och skurna i klyftor
  • 2 msk normalsaltat smör
  • 2 msk mörk sirap
  • salt och peppar
Lingonchutney
  • 1/2 dl strösocker
  • 4 dl lingondricka eller tranbärsdricka
  • 1 skalad och fint hackad schalottenlök
  • 4 dl frysta lingon
  • 1 msk balsamicovinäger
  • maizenaredning för vita såser
  • 1 tsk sambal oelek
Lägg till i inköpslistan