Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Bagels

Ett spännande bröd som du kokar i sötat vatten istället för att grädda i ugn. En klassisk bagel serveras med cream cheese och rökt lax.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till ca 37° C. Häll vattnet över jästen och rör ut den. Tillsätt honung eller sirap, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ca 5 minuter, den ska vara ganska fast. Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.  
  2. Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den med ev. resten av mjölet. Dela degen i 20 bitar (för 20 st bagels). Rulla ut varje bit ca 25 cm lång. Forma till runda kransar, fäst ihop ändarna med lite vatten.
  3. Lägg dem på mjölade bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Kokning: Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt de sjuda ca 3 minuter. Vänd dem en gång under tiden.
  5. Garnering: Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö på sesam- eller vallmofrö.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler.
  7. Till servering: Servera dem gärna med cream cheese och rökt lax.

Näringsberäkningen inkluderar cream cheese och lax och är beräknad per bröd.

För alla

Bröden innehåller gluten men är fria från ägg.
Gör laktosfri: servera med laktosfri cream cheese.
Gör mjölkproteinfri: servera med mjölkfritt pålägg.

Tips

Om degen ska kalljäsa görs den på kallt vatten. Jäs den övertäckt i kylskåp 10-12 timmar.

Om du vill ha en kryddig smak på dina bagels så tillsätt 1 tsk stött anis i degen (för 20 st).

Ingredienser

Portioner: 20 st
  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flytande honung eller ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • ca 13 dl vetemjöl special (13 dl motsvarar ca 715 g)
Till kokning
  • 2 l vatten
  • 2 msk strösocker
Garnering
  • sesamfrö eller vallmofrö
Till servering
  • cream cheese
  • rökt lax
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 890 kJ / 212 kCal