Laga asiatiskt på sommarskörden

Laga asiatiskt på sommarskörden

Nu finns många svenska råvaror i säsong som passar extra fint till asiatisk matlagning. Månadens skörd lät kocken Claes Grännsjö tipsa om några smarta smakgenvägar till asiatisk sommarmat.

Enligt Food & Friends trendrapport blir den bärbara maten allt populärare. I sommar vill vi äta bärbar, fräsch, svensk och grön mat som fungerar att äta kall och är smidig att ta med sig ut till havet, parken och andra grönområden. Just nu i juni är många grönsaker som lämpar sig för asiatisk matlagning i säsong som kål, groddar, morötter och färska kryddor.

Men först och främst så är Asien en stor världsdel så när man pratar om asiatisk mat kan det vara mat från många olika kök. Till det ostasiatiska köket hör till exempel dumplings och sushi från exempelvis Kina, Japan och Korea medan det sydostasiatiska köket bjuder på rätter som curry från till exempel Thailand och baguetten bahn mi från Vietnam. Indisk och pakistansk mat hör till det sydvästasiatiska köket.

Om kocken själv får välja

Någon som satsat på en kvarterskrog med asiatisk touch är Claes Grännsjö. Han var tidigare kock på restaurang NOOK som fick sin unika identitet genom den asiatiska maten. Månadens skörd bad Claes om tips på snabb sommarmat med asiatisk smak.

– På sommaren vill man ofta äta lite lättare mat, som mackor och sallader. Maten ska gå fort att göra i ordning och vara lätt att ta med. För att snabbt få fram en asiatisk twist på maten bör du jobba mycket med olika dippsåser, salsor och majonnäser. Gör en sallad eller wrap med sojamarinerad sashimilax och ha i svensk pepparrot istället för wasabi. Ett annat snabbt sätt att få mackan att smaka mycket är att ha i sojamajonnäs med sesamolja och picklade grönsaker. Lägg till något picklat även i salladen som silverlök eller kål, tipsar Claes Grännsjö.


Risnudlar är smidigt att alltid ha hemma tycker Claes Grännsjö. Han brukar blötlägga dem i 8 timmar och sedan koka upp dem snabbt. Receptet kommer från ica.se och är en nudelrätt med koksmjölk, lime och tofu.

Asiatisk krisp med säsongens kål

Just kål är en vanlig ingrediens i asiatisk mat och förekommer i allt från stekta rätter och nudelrätter till dumplings, vårrullar och sallader. Juni är på många sätt kålens månad när svensk blomkål, pak choi, vitkål och spetskål äntligen tar plats i grönsaksavdelningen.

– En god fyllning i rispappersvårrullar, baguette och libabröd är spetskål som stekts långsamt i smör och som man sedan duttar lite fisksås på för att få umamismak. Kål passar bra med flera asiatiska såser som hoisinsås och nuoc cham-dressing. Nuoc cham gör jag av lika delar fisksås, socker, vatten, limesaft, finhackad röd chili och riven vitlök. Den passar särskilt bra som dressing till vitkål och blomkål, säger Claes.

Att grunda med grundsmak

Claes understryker vikten av att välja bra råvaror. Han tycker även att man ska passa på att konservera sommarens råvaror som till exempel salladskål, morot, blekselleri och grönkål och göra egen kimchi, något han alltid har i kylen eftersom det har så lång hållbarhet.

– I asiatisk matlagning försöker man alltid ha med alla grundsmaker, salt, surt, beskt, umami och någon sötma. Fyll en wrap med picklad gurka, cosmopolitansallat, salladslök, chili och ingefära för att få in den asiatiska fräschören och hettan. Soja, lite vinäger och sesamolja funkar till baljväxter som bönor och böngroddar som man kan toppa risrätter eller salladen med. Vinäger gör att smakerna inte blir lika tunga och även citron, lime och ättika ger den där syrliga fräschören.

Örtigt, planerat och friterat

Några svenska färska kryddor i säsong som sätter asiatisk smak är mynta och koriander. Claes tycker att mynta ofta förknippas med desserter i Sverige men att örten passar fint som smaksättare särskilt om man har salta ingredienser i maten. Koriander kan dels användas i olika salsor men också som smaksättare i en sallad med ris eller risnudlar eller att toppa mackor med.

När det är vackert väder ute vill de flesta inte stå i köket lika mycket. Claes tips är därför att planera så mycket i förväg som möjligt, precis som de gör i restaurangköket. Tina frysta råvaror i förväg, låt långkok gå över natten och gör större satser av majonnäs och kimchi, det håller sig länge i kylen.

Ett annat tips är att använda gårdagens middag som fyllning i mackan, till exempel en asiatisk gryta som också går att äta kall.

– Friterad tofu är också gott att ha i en sallad med grönsaker och nudlar. Skär upp silkestofu och låt den ligga på en servett så att det mesta av vattnet sugs upp. Fritering är det bästa sättet för att få smak på tofu tycker jag, då får den en frasig yta och blir krämig inuti, tipsar Claes.

Vad är bra att ha hemma för att snabbt kunna laga asiatisk mat?

– Nudlar funkar alltid som bas. Jag gillar risnudlar och blötlägger dem i åtta timmar och låter dem sedan bara koka upp snabbt. Sriracha har blivit lite som ”vuxenketchup” nu för tiden så det kan man alltid spetsa en macka med. Sesamolja och fisksås är också alltid bra att ha hemma.

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Simon Hellsten