Veganskt - ett sortiment som växer.

Veganskt - ett sortiment som växer.

Hallå där Emil Nilsen, färskvaruchef på ICA Kvantum Farsta. Hur mycket satsar ni på vego och veganskt?
Det är något som är jätteviktigt för oss och vi försöker hela tiden ligga i framkant. Det är det sortimentet som växer mest just nu. Något vi prioriterar är att kunna erbjuda attraktiva priser och klipp även inom veganskt.

Vilka är det som handlar mest vego-produkter?
Det är många som vill äta mer klimatsmart och dra ner på exempelvis köttet. Du behöver inte vara helvegetarian för att vilja köpa vegetariska alternativ. Många yngre väljer vegetariskt.

Hur tänker ni när ni utvecklar ert sortiment?
Vårt mål är att det ska finnas många alternativ och att man som kund ska kunna sätta ihop en komplett vegansk måltid. Nu har vi exempelvis en vegansk middagskorv som är ett alternativ till den vanliga falukorven. Den kommer från Peas of Heaven och är gjord av ärtprotein. Peas of heaven tänker utanför boxen och hittar på produkter som inte finns, exempelvis peacon som har formen av bacon.

Vem hittar på alla nya produkter?
Det är både nya och etablerade leverantörer och det är kul att de utmanar varandra, då kommer det fram mycket nytt. Pärsons som är mest kända för sitt färdigskivade smörgåspålägg har lanserat vegoskivor som är lakto-ovo-vegetariska. De innehåller alltså ägg och mjölkprodukter. Vi har också en leverantör som heter Violife som är duktiga på veganska alternativ till ost, exempelvis färskost och parmesan med kokosolja som bas. 

Vego, vegetariskt, veganskt – vad är vad?
Alla produkter som är vegetariska är veganska – alltså helt växtbaserade. Annars är de lakto-ovo-vegetariska vilket betyder att de innehåller mjöl och/eller ägg. Står det vegetariskt på förpackningen så är det veganskt.


Våra leverantörer:

ICA
Quorn
Bute Island Food
Violife
Green Vegan
Tulip
Go Vegan
Pastejköket
Vegme
Fiskexporten
Pärsons
Sevan
Yi-Pin
Peas of heaven
Schysst käk
Astrid & Aporna
Kung Markatta
Hälsans kök
Knorr
Uncovential