Recept

Kanelparfait med lingonkolasås

Luxuös och otroligt smaskig dessert som imponerar på nyårsfesten! Kombinationen av kola och lingon överraskar och kompletterar den krämiga kanelparfaiten fantastiskt.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1999.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 4/5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 dl vispgrädde

Kolasås

  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl brun farin
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl lingon eller rårörda lingon (3 dl lingon motsvarar 1 1/2 dl rårörda)

Gör så här

  1. Vispa äggen, florsockret, vaniljsockret och kanelen pösigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Häll upp parfaiten i en form och ställ i frysen i 4-5 timmar.
  2. Smält strösockret och farinet till kolasåsen i en kastrull. Häll i lite grädde i taget och koka tills sockret och farinet har löst sig. Häll i lingonen och rör runt så att det blandas.
  3. Servera parfaiten med såsen ringlad runt.

Liknande recept

Kommentarer

Cajsa Anmäl

Detta recept har legat långt bak i medvetandet som en liten pärla. Vi gjorde den till trettio pers nyår 2000. Nu letade jag fram det igen för att bjuda på det imorgon. Jag gillar kanel som krydda men nån gång kanske jag provar med kardsemumma.

Gunilla Anmäl

Ja, med kardemumma blev det klart godare tycker jag. Men det skall vara 1 msk sådan så det blir lite stuns. Till detta är det helt rätt med lingon för att få den lite kärva sötman - och framförallt utseendet. Det finns alltid användning för osockrade, frysta, råa lingon till diverse maträtter. Setta var en mycket god desert som man kan ha på lut utan att springa benen av sig. Rekommenderas varmt!!!

Elise Anmäl

Gör detta med kardemumma istället...och gör riktig smörkolasås...jag har blivit nedringd efter att ha serverat detta på en nyårsfest. Istället för lingon har jag använt frusna hallon eller physalis. Jag hade en panel som teståt, och alla var överens om att kardemumma var strået vassare än kanel.

Lägg till en egen kommentar.