Recept

Espressobullar

Vad händer med vår nationalklenod kanelbullen om man byter ut kanel mot fint mortlade kaffebönor som blandats med mörkt rörsocker? Du får en gudomligt god espressobulle - fika på italienska.

Ingredienser

25 st

Deg

  • 1 paket jäst för söta degar (à 50 g)
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk malen kardemumma
  • 13 - 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1/2 dl hela kaffebönor (gärna Lavazza Qualità Rossa)
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 enkel espresso alt starkt, kallt kaffe (1 enkel espresso motsvarar 4 cl starkt kaffe)
  • 1 dl rörsocker

Garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Deg: Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°C. Häll vätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt socker, salt och kardemumma, rör om.
  4. Tillsätt den mindre delen av vetemjölet och arbeta degen i maskin tills att den släpper från kanterna, tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Fyllning: Mortla kaffebönorna fint och blanda ihop med smör, espresso och socker.
  6. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar (för 25 st).
  7. Kavla ut den ena delen och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär cirka 1 1/2 cm tjocka bullar. Uppreda samma sak med den andra delen.
  8. Lägg upp på en plåt och jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Garnering: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

För alla

Inehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri mjölk.
Gör äggfri: uteslut ägget och pensla bullarna med mjölk.

Recept och bild i samarbete med Lavazza.

Se film här hur du gör Espressobullar

Kommentarer

Lägg till en egen kommentar.