Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat quesadillas, sötpotatissoppa och halloumiburgare på menyn.

Recept och styling Ylva Bergqvist Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på buffe.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Rostad sötpotatis, potatis och lök till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg sötpotatis
    1 ½ kg mjölig potatis
    3 gula lökar
    1 msk torkad timjan
    2 tsk salt
    5 msk olivolja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C varmluft. Tvätta, skala och skär potatisen i klyftor. Skala löken och skär den i klyftor.
    2. Lägg lök och potatis på två bakpappersklädda plåtar och blanda med timjan, salt och olivolja. Sätt in i ugnen ca 40 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Rör om några gånger under tiden.

  • Svart bönröra till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 vitlöksklyftor
    1 msk olivolja
    2 tsk oregano
    1 ½ tsk malen spiskummin
    1 tsk malen koriander
    ½ tsk malen anchochili
    3 förp kokta svarta bönor à ca 380 g
    1 dl vatten
    1 msk färskpressad limejuice
    1 kruka koriander
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och finhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i oljan ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och fräs lite till under omrörning
    2. Häll av vätskan från bönorna och tillsätt bönorna. Stek någon minut. Tillsätt vatten och stek lite till. Mixa bönorna grovt med en stavmixer. Smaka av med salt. Späd med mer vatten om du tycker röran är för tjock.
    3. Blanda ner limejuice. Hacka koriandern, även stjälkarna, och vänd ner i röran.

  • Snabbpicklad chili 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 dl strösocker
    5 msk risvinäger
    1 tsk salt
    2 dl vatten
    8 färska chilifrukter, gärna en blandning av t ex jalapeño och spansk chilipeppar.

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka upp socker, vinäger, salt och vatten i en kastrull. Låt svalna något.
    2. Skär chilin i tunna skivor och lägg ned i lagen. Låt svalna helt innan du ställer in i kylskåpet.

  • Kålsallad till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    300 g morötter
    800 g vitkål
    100 g salladslök
    2 msk färskpressad limejuice
    3 msk risvinäger
    3 msk olivolja
    2 tsk strösocker
    1 tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala morötterna och riv dem grovt. Ta bort den hårda mittstocken på kålen och strimla resten fint. Skiva salladslöken tunt.
    2. Massera morötterna och vitkålen med limejuicen och vinägern någon minut. Blanda ner löken och oljan och krydda med socker, salt och svartpeppar.

  • Fetaostkräm till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    200 g fetaost
    4 dl crème fraiche
    ½ tsk salt
    1 tsk svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Mosa osten med crème fraiche. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Laga det här