Hoppa till sidans innehåll

Under påsken frossar vi svenskar i ägg. Totalt konsumerar vi 2000 ton ägg under påskveckan. Att göra påskmåltiden festligare genom att måla ägg har vi gjort sedan 1700-talet. Då kokade man äggen med lökskal eller i rödbetsvatten för att få vackra färger. Här målar och dekorerar vi ägg med speciella äggfärger, tejp och engångstatueringar.

Leena Mägi

7 tips för snygga ägg

 • Decoupage servetter & fjädrar

  Decoupage servetter & fjädrar

  Decoupage är gammal teknik att dekorera föremål genom att limma på vackra pappersbilder. Vi har använt motiv från en servett – använd bara ett lager. Håll bilden på ägget och ”måla” fast den från ovansidan med lim och pensel. Använd annat än papper, till exempel påskfjädrar. Knepet är att använda pensel för att ”kamma” fast fjädern. Det finns särskilda decoupagelim, men du kan också använda tapetklister.

 • Självhäftande pysselpapper

  Självhäftande pysselpapper

  Gör dina egna påskharar av dina ägg. Med självhäftande pysselpapper kan du skapa vilka figurer du vill, bara fantasin som sätter gränser. Pilligt pyssel som barnen gillar.

 • Olika äggfärger och gummiband

  Olika äggfärger och gummiband

  Färgglada ägg hör påsken till. I butikerna finns särskild äggfärg, blanda bara med kallt vatten och lite vinäger. Annars kan du också blanda till dina kulörer av hushållsfärg. Lägg äggen i färgblandningen, ju länge de få ligga, desto djupare färg. Här satte vi på gummiband innan för att få fina vita mönster. Tips – använd gärna muggar, kärlet måste vara så djupt att hela ägget täcks av färgen.

 • Spetsband

  Spetsband

  Lite romantiska ägg får du genom att sätta fast ett fint spetsband. Mät upp spetsband så det räcker runt ägget , lite omlott och limma i bandets ändar för att fästa det på ägget. Färga gärna ägget innan för större kontrast mellan ägg och dekor. Enkelt sätt att få fina ägg.

 • Dekortejp

  Dekortejp

  Gör snygga grafiska mönster med hjälp av dekortejp. Idag finns dekortejp i alla möjliga färger och mönster och du får snabbt resultat genom några drag från tejprullen.

 • Gnuggisar

  Gnuggisar

  Gnuggisar eller engångstatueringar brukar vara populära på barnkalas – nu finns de för ägg också. Principen är densamma, ta bort skyddsplasten och tryck fast med våt trasa.

 • Äggväst

  Äggväst

  Detta går på tre sekunder – eller lite längre, du ska kränga västen på ägget först. Färdiga mönster genom så kallade äggvästar finns att köpa i butikerna. Dra på västen, doppa ägget i kokande vatten i tre sekunder och voilá – mönstret sitter som en smäck på ägget.