Hoppa till sidans innehåll

Har du fastnat i gamla hjulspår när du ska duka julbordet? Häng med här, vi ger dig enkla tips och idéer för att uppdatera julbordet och piffa till juldukningen.

Leena Mägi

Hur dukar du ditt julbord? Samma stil som alltid, eller vill du pröva något nytt? Kolla in våra tips och få idéer för hur du kan få till en härlig dukning på ett enkelt sätt.

Enkla tips för härlig juldukning

 • Pepparkaksform och kökshandduk

  Pepparkaksform och kökshandduk

  Använd en pepparkaksform som servettring och låt varje kuvert få sin egen unika form. Och servetten är en julig kökshandduk istället för en vanlig servett.

 • Knyt band om... allt!

  Knyt band om... allt!

  Att dekorera med tygsnören är ett enkelt sätt att snabbt få en ombonad känsla. Knyt ihop besticken eller gör en fin rosett runt glasets fot.

 • Etikett för bordsplacering

  Etikett för bordsplacering

  Julklappsetiketter kan användas till mycket. Skriv en trevlig julhälsning vid varje kuvert som du kombinerar med bordsplaceringen. Och vill du, så är en liten klapp alltid en trevlig överraskning när gästerna sätter sig till bords.

 • Grovt papper som underlägg

  Grovt papper som underlägg

  Lägg ett grovt papper mellan tallrikarna för effektfull kontrast - dessutom skyddar det tallrikarna. Varför inte ha ett runt knäckebröd som tablett?

 • Blanka detaljer

  Blanka detaljer

  Addera blanka detaljer till det rustika. Pigga upp hela kuvertet med julgranspynt som nu för tiden finns i alla möjliga färger och former. Hitta din egen stil.

 • Ljusslinga istället för ljus

  Ljusslinga istället för ljus

  Låt en ljusslinga smyga sig upp på bordet istället för levande ljus. Ljusskällan blir låg så att du enklare ser den som sitter mitt emot. Med elljus blir dukningen dessutom säkrare.

 • Dekorera med kulor

  Dekorera med kulor

  Använd julgranskulor i olika färger för att dekorera. Sprid ut dem eller samla på ett fat eller skål som en ståtlig centerpiece mitt på bordet.