Hoppa till sidans innehåll

En saftig helstekt rostbiff är som gjord för en skön söndagsmiddag. Här bjuder vi på hemligheten bakom en saftig rostbiff och två sätt att laga rostbiff på.

Matskola i samarbete med Scan

Läs mer: Alla våra läckra recept med rostbiff

Rätt innertemperatur för saftig rostbiff

Med hjälp av en stektermometer kan du se till att du får du rostbiffen exakt som du vill ha den. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och lägg in i ugnen.
55°C - blodig
60°C - medium
70°C - välstekt

Låt rostbiffen vila

Ta ut rostbiffen ur ugnen när den har nått rätt temperatur. Låt den vila 20-30 minuter täckt med smörpapper. 
OBS! Använd inte aluminiumfolie, då folien fungerar som en termos och rostbiffen riskerar att bli överlagad och torr.

Skillnad mellan engelsk och fransk rostbiff

Engelsk rostbiff tilllagas i en högre temperatur än den franska. Den engelska rostbiffen blir därför mer genomstekt och har bara en rosa kärna. Fransk rostbiff steks i lägre temperatur och köttet får en jämn rosafärgad snittyta.

Engelsk rostbiff - gör så här

  • Krydda

    Sätt på ugnen till 250°C.
    Kryddblandingen är beräknad för en rostbiff på 2-3kg, helst med kappa.
    Kryddblandning:Blanda 1 msk senapspulver, 1 msk vetemjöl och 1 tsk salt.
    Klappa in köttet med blandningen.

  • Stek

    Dela en skalad gul lök, lägg den i en oljad ugnssäker form och lägg köttet på löken.
    Stek i 250 grader i ca 20 min. Sänk värmen till 175 grader.
    Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer: 55°C - blodig
    60°C - medium
    70°C - välstekt

  • Låt köttet vila

    Ta ut köttet när det har nått önskad temperatur och låt vila ca 30 min inlindat i smörpapper.

Fransk rostbiff - gör så här

  • Krydda

    Sätt ugnen på 125°C.
    Kryddblandning:Blanda 1,5 tsk salt, 1 tsk svartpeppar och 0,5 tsk paprikapulver per kilo kött.
    Klappa in blandningen runt om köttet.

  • Stek

    Ställ rostbiffen i ugnen och stek till önskad innertemperatur.
    Håll koll på innertemperaturen med ugnstermometer: 55°C - blodig
    60°C - medium
    70°C - välstekt

  • Låt rostbiffen vila

    Låt rostbiffen vila minst 20 min innan du skär upp den eller servera den kall.