Skördefest - godaste höstmaten i säsong
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
I vårt svenska ostrike växer smakskatten av småskaliga hantverksmejerier. Ett av dem är Jürss Mejeri i Sörmland, där familjen med samma namn ystar ost med alla sinnen.
För den ostsugne har vi samlat goda ostrecept.
I den lilla bruksorten Hälleforsnäs tillverkas ost med stora smaker. I butiken på Jürss Mejeri kan kunderna välja mellan ett tjugotal olika ekologiska hantverksostar. Besökarna kan själva se hur ostarna ystas genom glasväggen som skiljer butiken från ysteriet.
Mejeriet drivs av Kerstin och Claes Jürss. Deras osthistoria började långt innan de slog upp dörrarna till mejeriet i Hälleforsnäs. I början av 1990-talet flyttade paret till byn Ås i Jämtland, för att lära sig göra ost på Rösta Mejeri.
– Vi hade inte jobbat med ost eller mathantverk tidigare, men vi hade vänner som jobbade med att göra egen getost – och vi hade blivit nyfikna, säger Claes Jürss.
Det visade sig att både han och Kerstin hade en talang för ysteri. Det dröjde inte länge förrän de själva jobbade med att lära ut hur man gör ost. Efter drygt 15 intensiva år i Jämtland ville paret använda sin kunskap för att öppna ett eget mejeri.
Fokus ligger på hantverksmässig ystning och ägarna vill inte expandera för mycket.
– Vi vill kunna lägga vår kraft på smak och kvalité, säger Kerstin och skär upp en bit av blåmögelosten Sörmlands Ädel.
Osten är krämig, salt och samtidigt syrlig. Den har en lite mildare och piggare smak än många andra blåmögelostar. Kanske är det därför som Sörmlands Ädel har blivit en storsäljare.
Claes och Kerstin har sett ett ökat intresse för svensk ost de senaste åren, både från kunder, återförsäljare och finkrogar, men också från utländska importörer. Svensk ost håller hög kvalité och innovationsnivå, vilket bland annat bevisas av att den välrenommerade ostbutiken La Fromagerie i London gör plats för svenska ostar i sitt förstklassiga sortiment. Och Jürss egen Sörmlands Ädel vann en guldmedalj i den franska ost- och mejeritävlingen "Concours International de Lyon" i kategorin Blåmögelost tidigare i år.
– Jag har omvänt flera personer som sagt att de inte gillar blåmögelost genom att bjuda dem på en bit Sörmlands, skrattar Claes.
Mejeriet har fem anställda – varav två är Claes och Kerstins mellanbarn Kalle och Linnéa. Idag står syskonen och rör i ostmassan. Kalle provar om ostmassan är klar genom att känna och klämma på den, som han lärt sig. Jo, men snart är den klar att ta upp.
Tanken är att Kalle ska ta över ansvaret för mejeriet när Kerstin och Claes går i pension. Just nu delas ansvaret mellan alla tre. Då Kalle mer eller mindre vuxit upp i ett mejeri har han redan samlat på sig en hel del kunskap om syrning, pH-värden, hygien, temperatur, lagring och regler. Men han har också fått med sig att man måste använda sina sinnen för att bli en bra hantverksmejerist.
– Mycket av kunskapen sitter i fingertoppskänslan vi fått under alla år vi hållit på med ystning, säger Kerstin.
Claes nickar och förklarar att det inte går att ge någon ett färdigt recept på hur man gör en viss ost. Man måste lära sig genom öva, pröva, känna, smaka och dofta. Mycket i processen kan påverka resultatet, som kan bli lite olika från gång till gång. Ungefär som det är med vin.
– När man skapar en ny ost vet man inte exakt hur den kommer smaka efter att den är färdiglagrad. Det är det som är så magiskt med ost!
Ostar kan delas in i olika familjer som hårdost, blåmögelost, vitmögelost, kittost och färskost. Inom varje familj finns smakvariationer beroende på mjölksort, om den är pastöriserad eller inte, om bakterie- eller svampkultur har tillsatts, lagringstid med mera.
En pastöriserad ost är tillverkad av mjölk som hettats upp och snabbt kyls ned för att få bort alla bakterier som kan komma med i mjölken från djuret. Därefter tillsätts de mjölksyrabakterier som krävs för att tillverka osten.
Mycket av smaken finns i kanten på osten, detta för att mognadsprocessen börjar där. På en vitmögelost sitter en stor del av den karaktäristiska champinjonsmaken i det vita "skalet". Kanten på en bit parmesanost är svår att äta som den är, men ger god smak åt en buljong, soppa eller gryta!
Visste du att...
Det som är karaktäristiskt för svensk ost, förutom hög och jämn kvalitet, är att den är gjord på mjölk från Sverige som har höga krav på djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning.
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!
Här tipsar vi om olika kombinationer där osten spelar huvudrollen.
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Vi har samlat recepten som passar för ett Valborg - oavsett om det blir regn eller sol!
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Vi har listat rätterna som är ett måste för Thanksgiving och bjuder på fakta om högtiden.
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.