Recept: Pepparkakor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Pepparkakor

7 röster

Pepparkakor är en klassiker under julen och detta receptet ger fantastiskt goda kakor med smak av kanel, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkaksdegen är mjuk och lätt att baka ut.

Ingredienser

ca 125 st

  • 2 1/2 dl Brun Farin
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl vatten
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk malna kryddnejlikor
  • ca 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)
  • 1 1/2 tsk bikarbonat

Så här gör du

  1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
  2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
  3. Låt massan kallna utan omrörning.
  4. Rör i bikarbonaten och mjölet.
  5. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
  6. Sätt ugnen på 175°C.
  7. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka en provkaka för att se om degen håller måttet, om kakan flyter så arbeta in lite mer mjöl i degen.
  8. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
  9. Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: byt smöret mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt matfett.

Tips

Vid tidsbrist:
Blanda färdigköpt pepparkaksdeg med hackad sötmandel och forma degen till en rulle. Skär rullen i tunna skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda pepparkakorna enligt anvisning på förpackningen.