Recept: Pepparkakor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Pepparkakor

82 röster

Pepparkakor är en klassiker under julen och detta receptet ger fantastiskt goda kakor med smak av kanel, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkaksdegen är mjuk och lätt att baka ut.

Ingredienser

125 st

  • 2 1/2 dl Brun Farin
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl vatten
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk malna kryddnejlikor
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bikarbonat

Så här gör du

  1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
  2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
  3. Låt massan kallna utan omrörning.
  4. Rör i bikarbonaten och 3/4 av mjölet. Resten används till utbakning.
  5. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
  6. Sätt ugnen på 175°C.
  7. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda eventuellt in resten av mjölet.
  8. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
  9. Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.

För alla

Gör laktosfri: Byt smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör glutenfri: Byt vetemjölet mot glutenfri mix. För att ersätta mängden vetemjöl krävs att mängden glutenfri mix är 1/4 större. För att ersätta vetemjölet krävs även 1 ägg per 8 dl vetemjöl i originalreceptet till den glutenfria mixen.

Tips

Vid tidsbrist:
Blanda färdigköpt pepparkaksdeg med hackad sötmandel och forma degen till en rulle. Skär rullen i tunna skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda pepparkakorna enligt anvisning på förpackningen.