Krämig skavgryta med kantareller

Betyg 3.1 av 5.
36 personer har röstat
4
Krämig skavgryta med kantareller

En inbjudande och krämig skavgryta med kantareller är en oemotståndlig middag. Kantarellerna smörsteks i en het panna tillsammans med löken innan mjölk, grädde, soja och timjan adderas. En utomordentlig doft sprider sig samtidigt i köket. Servera skavet med potatis sallad och gärna lite lingonsylt.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 39 2015

Krämig skavgryta med kantareller

Ingredienser

4 portioner
900 g  fast potatis

Skav

2   förp kronhjortsskav (à 240 g)
1 msk  smör
salt och peppar
1   burk kantareller (à 184 g)
1   gul lök
1 dl  mjölk
2 dl  vispgrädde
1 tsk  soja
1 tsk  timjan

Sallad

250 g  babyplommontomater
1   hjärtsallad
1/2   gurka
1   ask krasse

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett, mjölk och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Smaka av grytan med lite vinäger eller citron.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.1 av 5.
36 personer har röstat

Kommentarer

synd att ni inte har recept på mat som man inte behöver köpa! eller när man är självförsörjande, som tillexempel slakt rester är ju perfekt o använda till grytor och iår när det finns så gott om svamp i skogen. mera goda recept o tips. från hemma kocken

Therése

2021-10-06

Jag reagerade också med besvikelse över att köttet var från Nya Zeeland då jag själv alltid köper svenskt och tycker att kassen brukar vara särskilt bra på att erbjuda fräscha grönsaker samt svenskt kött.

Sofia

2015-10-23

Hej Henrik! Kraven på de råvaror som packas i kassen är höga. Vi följer säsongerna, väljer svenska varor när de är som bäst och importerade när det är bättre med hänsyn till klimat, kvalitet och prisvärdhet. Potatisen i matkassen har inte alltid svenskt ursprung, vilket helt enkelt beror på säsong och tillgänglighet (svensk potatis finns inte alltid året runt i de volymer som krävs för kassen). När det gäller gräslöken så kan den under vinterhalvåret komma från Kenya, men då gäller det gräslöken i ask. Den i kruka kommer antingen från Sverige eller Holland, beroende på årstid och tillgång. Det är som regel svenskt kött i våra kassar men det kan förekomma fall där vi i brist på svenska alternativ väljer utländsk kött för att skapa varierande och inspirerande recept. Exempel på sådana köttsorter är kronhjortsskav och viltskav. Härligt att dina butiker har både svenska och ekologiska produkter. Hälsningar Michelle

Redaktionen

2015-09-24

Näringsvärde per portion

Energi2509 KJ / 601 kCal
Fett32 g
Salt2.4 g
Kolhydrater47 g
Protein30 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Viltskav med kantareller
Betyg 3.9 av 5.
14 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Viltskav med messmör och kantareller
Betyg 2.6 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kantareller i gjutjärn
Betyg 3.3 av 5.
4 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kantareller på rödlöksbädd
Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Kantarellrisotto
Betyg 4.6 av 5.
74 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vispat kantarellsmör
Betyg 3.1 av 5.
28 personer har röstat
Under 30 min att tillaga