Recept: Krämig örtsås
  • Recept
  • Lättlagat
  • Tid: Under 15 min

Krämig örtsås

1 röster

Godare örtsås får man leta efter! Crème fraiche, majonnäs, dill, persilja och gräslök är att du behöver. Vill du kan du spetsa med färsk dragon eller körvel. Mums till gravad lax!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012.

Ingredienser

  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 4 dl crème fraiche
  • 3 dl finhackade örter (t ex gräslök, dill och persilja)
  • färska örter till garnering
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. 1–2 dagar före festen: Blanda ihop majonnäs och crème fraiche i en skål. Vänd ner örterna. Krydda med salt och peppar. Ställ i kylen.
  2. Strax före servering: Lägg upp såsen i en eller flera skålar. Garnera med örter.
  3. Servera gärna såsen till Snapsgravad lax och Vårprimörer med senapsdressing.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den ev med lite fransk senap och dragon.

Tips

Spetsa den gärna med lite färsk körvel eller dragon.